24. oddaja
By Matjaž on Jun 14, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Krompirjeva juha z grahom,
zapečene testenine,
rabarbarin kompot,
ajdov kruh
KROMPIRJEVA JUHA Z GRAHOM |
Olupljen krompir narežemo na kocke (velikosti graha). Grah oluščimo. Na maščobi zarumenimo sesekljano čebulo, pridamo odcejen narezan krompir in grah ter pražimo. Ko postane krompir steklen, ga potresemo z moko in mleto kumino ter premešamo. Zalijemo z vodo, pridamo jušno kocko, timijan, sol (lahko tudi rezino limone), do vrenja večkrat pomešajmo in vre na 15 minut. Proti koncu kuhanja položimo v juho dve vejici peteršilja. Preden juho serviramo, odstranimo peteršilj in zamešamo dve žlici sadnega kisa ali vina. |
ZAPEČENE TESTENINE |
Margarino miksamo, pridajamo rumenjake in polovico sladkorja. Naribamo limonino lupino, dodamo zdrobljeno skuto, sol, malo smetane in nazadnje zamešamo trd sneg, v katerega zamiksamo preostali sladkor in vanilij. Polovico nadeva zamešamo med kuhane, odcejene testenine (široke rezance ali podobno - po želji). Pekač namažemo z margarino in vanj vsipamo rezančevo maso. Po vrhu nanesemo prihranjen skutin nadev, ga z žlico poravnamo ter namažemo s kislo smetano. Pečemo v 200 ºC vroči pečici 45 minut. Ko dobiva jed pečeno skorjo, vročino zmanjšamo. Narastek ponudimo s kompotom ali čežano. Če pripravimo narastek brez sladkorja in dišav, ga ponudimo z zeleno solato. Testenine lahko skuhamo prej. Ko jih odcedimo, jih pokapljamo z oljem, da se ne primejo. Tudi jed samo lahko prej sestavimo (zvečer) in nato samo še zapečemo. |
RABARBARIN KOMPOT |
Peclje rabarbare operemo. Če so starejši, jih olupimo in zrežemo na kratke koščke (15 mm). Sladkor zavremo, pridamo rabarbaro in ko dobro prevre (2 min, ne preveč), odstavimo ter pridamo klinčke in cimet. Vode ne sme biti preveč, da je kompot primerno gost. Če rabarbaro pristavimo v mrzlo vodo, se bolj razkuha in nastane čežana. Lahko tudi prej skuhamo jabolka, ko vre, dodamo rabarbaro. Za sookus lahko dodamo limonin sok. |
AJDOV KRUH |
Ajdovo moko presejemo v skledo, prilivamo vrelo slano vodo in z močno kuhalnico mešamo, da napravimo moker žganc. Pustimo, da se nekoliko ohladi. Pridamo krušno moko in v jamico sredi moke zlijemo v treh žlicah tople vode ali mleka raztopljen kvas s pridatkom sladkorja, da bo lažje vzhajal in pomešamo z moko. Ko začne kvas vzhajati (to je hitro, ker je na toplem), prilivamo še smo toliko tople tekočine (37 ºC), da napravimo sočno, srednje mehko testo, prilijemo še malo maščobe ter z obema rokama mirno gnetemo 8-10 minut. Roke in posodo očistimo skupaj v testo, pokrijemo in naj vzhaja 1 ½ do 2 ure. Pazimo, da ne prehaja. Vzhajamo testo pognetemo in ga preložimo - z roko - v namazan pekač ali dva modela. Testa naj bo do ¾ višine modela. Z moknato roko površino testa le malo poravnamo, saj se bo med vzhajanjem sam najlepše poravnal. V modelu naj vzhaja do 1 uro. Lahko po vrhu nežno pomažemo s črno kavo - naj ne teče čez rob. Vzhajan kruh postavimo v 200 ºC vročo pečico in ga pečemo od ¾ do 1 ure. Ko dobi kruh lepo barvo, vročico pečice malo zmanjšujemo. Pečen kruh damo čim prej iz modula ali pekača na desko ali rešeto in pečice in pokrijemo s prtom, da se pohladi. Če bo na prtu ali ultrapasu se bo ovlažil spodaj. V vzhajano testo pognetemo po želji 15 dag različnega zrnja: bučnice, sončnice, sezam, lan, orehe.... |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 26. oddaja | 23. oddaja » |