29. oddaja
By Matjaž on Jul 19, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Parmezanovi žličniki v juhi
Zelenjavni golaž
Koruzna polenta
Sadni sladoled
PARMEZANOVI ŽLIČNIKI |
V skledi miksamo margarino, posamezno pridajamo rumenjaka. Dobro premešamo, da postane kremasto. Iz beljakov napravimo trd sneg, ga malo osolimo in pridamo k rumenjakom in potresemo z vsemi ostalimi sestavinami, ki jih pred tem med seboj pomešamo (drobtine, moka, nariban sir, peteršilj). Z ročno metlico zamešamo in testa ne mešamo predolgo, sicer bodo žličniki trdi in se v juhi ne bodo zmečkali. Počiva naj 15-20 minut. Z žličkama, pomočenima v vrelo juho, oblikujemo žličnike ter jih zakuhamo v vrelo kostno ali zelenjavno juho, ki naj bo v širši posodi - kozici. Dobro je predhodno narediti poskus. Počasi in pokriti naj vro 10-15 minut. |
ZELENJAVNI GOLAŽ |
Stročji fižol otrebimo, operemo in narežemo na cm velike koščke. Prav tako na listke narežemo korenček. Drobno narezano čebulo damo na segreto olje v kozici, prilijemo 4 žlice vode ter pristavimo, da se čebula najprej kuha in potem praži. Ko postane malo rumena, dodamo na manjše koščke narezano meso (teletino ...) in ga pražimo, da se mesni sok posuši. Če je čebula premalo pražena, ima golaž sladek okus, če preveč, pa greni. K praženemu mesu pridamo narezano zelenjavo in jo še popražimo z mesom. Potem solimo, pridamo lovor ter prilijemo nekaj žlic juhe ali vode in pokrito dušimo, da se meso nekoliko zmehča. Potem ga popražimo z moko, pridamo še mezgo, malo juhe ali vode, da bo meso z zelenjavo močno zalito. Premešamo in med kuhanjem še nekajkrat pomešajmo, da se nam ne prismodi. Vre naj toliko časa, da bo vse mehko. Okus golažu lahko dopolnimo z žlico kisle smetane. Na koncu dodamo tudi žlico kisa, vina ali limoninega soka. |
KORUZNA POLENTA |
Slanemu kropu prilijemo olje in med mešanjem stresemo vanj zdrob. Najprej mešamo z metlico, nadaljujemo pa s kuhalnico. Polento kuhamo na mirnem ognju in 15 minut neprestano mešamo. Kuhano polento z mastno žlico naložimo na večji krožnik ter ponudimo z golažem. |
SADNI SLADOLED |
Sladko smetano stepemo in postavimo v hladilnik. Poem posebej miksamo jajci in sladkor, pridamo sadno kašo in smetano ter sladoled naložimo v kozarčke in postavimo v zamrzovalnik ali pa damo v aparat za hlajenje sladoleda, kjer med mešanjem postaja gostejši. Takoj ga razdelimo v porcije in ponudimo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 30. oddaja | 28. oddaja » |