53. oddaja
By Matjaž on Jan 10, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Mesni cmočki v zelenjavni juhi
Matevž
Podmeteno kislo zelje
Jabolka v sadnem pudingu
MESNI CMOČKI V ZELENJAVNI JUHI |
Zelenjavo popražimo na poru, nato jo zalijemo z vodo. Lahko pa jo damo narezano kuhat v rahlo vrelo juho (takrat je ni treba pražit). Dodamo lovorov list in sol. Vmes pripravimo zakuho. Meso zabelimo na fino sesekljani čebuli. Dodamo jajce, česen, sol, poper, peteršilj in premešamo z rokami. Če je prevlažno, lahko dodamo malo drobtin ali nastrgamo rezino starega kruha. Masa naj počiva. Iz nje oblikujemo kroglice in jih zakuhamo. Vro naj pokrito in počasi do 10 minut. Lahko pripravimo cmočke tudi iz svežega mesa, boljše pa je iz že pečenega mesa. |
MATEVŽ |
Suh fižol prejšnji večer namočimo. Naslednji dan ga skuhamo, da pride do vrenja. Skuhanega stlačimo, prav tako naredimo s kuhanim krompirjem. Slednjega takoj zabelimo z ocvirki (slanino) ali oljem. Jedi združimo in zmešamo, prilivamo krompirjevko ali fižolovo juho. Dodamo lahko zelje z rebrci. |
PODMETENO KISLO ZELJE |
Kislo zelje operemo kot solato. Odcejenega skuhamo v ½ ure, nato še enkrat odcedimo. Prepražimo s ocvirki ali s čebulo. Dodamo žličko moke, zmešano z vodo, naj vre 5-6 minut. Tisti, ki zaradi zdravja ne smejo ocvirkov, lahko zabelijo samo z čebulo ali z olivnim oljem ali z mlečno maščobo. Koščke masla damo na vroč krompir. Pri zelju isto. |
JABOLKA V PUDINGU |
Jabolka olupimo in razrežemo na krhlje, kocke, listke. Oprana in odcejena damo kuhat v kozico, dodamo žlico sladkorja, cimet ali 2 žlici sadnega soka (vina ali limonnega soka). Pokrito mirno dušimo na srednje vroči plošči, vmes potresemo. Mehko bo v 8-ih minutah. Ne treba, da razpadejo. Posebej skuhamo puding (dodamo lahko žlico ruma) in ga prelijemo v čase in nanj naložimo jabolka ali pa polijemo prek jabolk. Okrasimo lahko z narezanimi orehi ali čokoladnimi drobtinami ali sladko smetano. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 54. oddaja | 52. oddaja » |