230. oddaja
By Matjaž on Jun 2, 2010 | In Uncategorized | 1 odziv »
ponvičnik z drobnjakom,
pečenka mozaik,
krompirjevi njoki,
čokoladni biskvit
PONVIČNIK Z DROBNJAKOM 3 žlice (=9 dag) moke 1 zvrhana žlica narezanega drobnjaka (peteršilja) |
Iz beljakov naredimo trd sneg, solimo. Dodamo rumenjake, miksamo in dolijemo olje (uporabimo sončnično ali olivno olje, lahko tudi bučno). Mešanje ustavimo, dodamo mleko in moko s pecilnim in drobnjakom (ali peteršiljem). Ročno zamešamo, da bo testo ostalo rahlo. Enakomerno porazdelimo na namazan iz moko potresen pekač. Pečemo 15 minut pri 190 °C. Pečeno takoj obrnemo in narežemo na kocke ali rombe. Zalijemo z vrelo juho. Ne smemo pustiti, da se napoji. Ostanek lahko spravimo v škatlo ali skrinjo. |
PEČENKA MOZAIK |
Slanino narežemo na manjše paličice, prav tako korenje (ki smo ga prej skuhali) in kisle kumarice. Naložimo na krožnik in damo zmrznit. Naslednji dan meso s pomočjo koničastega noža pretikamo vodoravno po vlaknih. Meso osolimo in v kozici opečemo. Pokrijemo, da preveč ne prsketa. Obračamo, vmes dodamo narezano čebulo, da bo mesni sok boljšega okusa. Dodamo lahko papriko (zmrznjeno splaknemo in narežemo). Dolijemo še malo vode in pokrito dušimo. Kasneje lahko damo še kakšen korenček. Dušimo, dokler ne bo meso mehko. Ker ga dušimo na pari, bo bolj sočno, kot v pečici. Omako lahko zmešamo in zgostimo s podmetom. Najprej na krožnik damo omako in vanjo polagamo rezine pečenke. Zraven lahko ponudimo krompirjeve njoke, riž, testenino ... |
KROMPIRJEVI NJOKI |
Krompir olupimo in prerežemo ali kuhamo v olupku. Stlačimo, dodamo maščobo, da se lepo omedi in postane mehak. V vroč krompir damo jajce in rumenjak. Lahko pustimo ali gremo takoj delati. Tik preden bomo pripravljali, dodamo moko (če imamo mehko moko, dodamo še tri žlice pšeničnega zdroba). Z roko naredimo testo (ne gnetemo!) in takoj oblikujemo svaljke. Narežemo njoke in jih skuhamo v vreli vodi v kozici (če je potreba, večkrat). Poberemo v posodo, zabelimo in tople ohranimo v pečici. |
ČOKOLADNI BISKVIT |
Jajca in sladkor zmešamo, prilivamo olje, nato ob počasnejšem mešanju dodamo mleko in kakav. Ročno zamešamo moko. Bolj tekoče, čokoladno testo vlijemo na pekač (ob stenah pomažem, na dno pa peki papir). Pečemo 15-20 minut pri 190 °C. Obrnemo na ravno podlago. Lahko že toplo navlažimo (lahko tudi s sokom pomaranče). Površino namažemo z marmelado. Oblijemo s stopljeno čokolado (stopimo nad soparo ali na ravni pokrovki, če je mlečna čokolada, jo damo nekaj gramov več) in enakomerno razširimo. Po njej lahko potresemo lističe mandljev ali okrasimo s stepeno smetano. Počaka na hladnem. To sočno sladico postrežemo z žličko. |
1 komentar
Napiši komentar
« 231. oddaja | 229. oddaja » |