258. oddaja
By Matjaž on Dec 15, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
goveji golaž z zelenjavo,
gluhi štruklji,
jabolka v sadnem pudingu,
vprašanje poslušalke: kako pripraviti jedi iz žrebičkovega mesa?
vprašanje poslušalke: kako se prijaviti na kuharske tečaje pri sestri Nikolini?
GOVEJI GOLAŽ Z ZELENJAVO |
Meso narežemo na grižljaj velike koščke, narežemo tudi čebulo in zelenjavo. Na olju v večji kozici pražimo čebulo (zalijemo z malo vode, da se najprej skuha). Dodamo meso - mešamo, da se spraži in spremeni izgled ter kocke postanejo drobljive, olje pa čisto. Pridamo česen, lovorjev list, solimo, prilijemo malo vode in pokrijemo, da se meso zduši. Posebej skuhamo fižol, korenček pa na narežemo na listke in ga damo pražiti k mesu. K mesu dodamo fižol, lahko tudi fižolovo vodo, paradižnikovo mezgo, podmet (smetana in pirina ali ajdova moka) in skupaj naj še prevre do 10 minut. Po potrebi še dosolimo. |
GLUHI ŠTRUKLJI |
Ko je kvas v moki raztopljen in je začel vzhajati, začnemo dolivati mleko in mešamo, da dobimo gostejše testo (kot za brioše). Dobro predelamo, vzhajamo in nato razvaljamo. Zavijemo v dober palec debele štrukeljce. Narežemo na dolžino 10-12 cm, naložimo na desko, da je zaključek spodaj, pokrijemo in damo vzhajati. Skuhamo jih v vreli slani vodi (skoraj polovica je lahko zunaj): vrhnja stran gre prva v vodo, pokrito naj mirno vro, z vilico jih obrnemo. Poberemo iz vodo, na deski z nitko narežemo oz. z vilicama natrgamo. V kozici zabelimo z drobtinami. Za nadev lahko potresemo tudi malo cimeta, jed lahko ponudimo k čežani. |
JABOLKA V SADNEM PUDINGU |
Jabolka olupimo, razpolovimo in očistimo peščišče. Odlagamo v široko kozico s prerezano stranjo navzdol. Pokapljamo z limoninim sokom in potresemo z žlico sladkorja in dolijemo žlico vode. Na mirnem ognju jih zdušimo. V peščišče damo marmelado (ali brusnice) in naložimo s skodelico. Prelijemo z vročim pudingom (puding skuhamo šele, ko imamo že narejena jabolka). |
vprašanje poslušalke: kako pripraviti jedi iz žrebičkovega mesa? |
Lahko naredimo golaž, speče zrezke, pretikane zrezke, v omaki ... kakor govedino ali divjačino, tako da pridamo več začimb: brinovo jagodo, šetraj, rožmarin, timijan, lovor ... |
vprašanje poslušalke: kako se prijaviti na kuharske tečaje pri sestri Nikolini? |
Pokliče naj hišni telefon Šolskih sester svetega Frančiška Kristusa Kralja na Brezjah - 04-53-70-370 ali sestro Nikolino na mobitel 041-926-051 in se dogovorita. Potekajo ob torkih in četrtkih popoldne. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 259. oddaja | 257. oddaja » |