Svetovalnica, 14. junij 2021
By Matjaž on Jun 16, 2021 | In odgovori | Pošlji odziv »
Šabesa in sirup iz bezga, rožičevo pecivo, domači sladoled, mleko v špinačni omaki, sok iz mete in melise - to so bile teme tokratne oddaje, v kateri ste veliko izkušenje povedali tudi poslušalke in poslušalci.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Odzivi na recept za rožičev biskvit
Recept poslušalke Saše: 4 jajca penasto umešamo z 1 JL sladkorja in 1 vanilijevim sladkorjem. Dodamo: 1 JL olja, 1 JL bele moke, 1 JL rožičeve moke, 1 žlička pecilnega praška, 1 JL v rum namočenih rozin, 4 naribana jabolka in malo grenkega kakava. Pečemo pol ure pri 180 stopinjah Celzija. Po želji lahko prelijemo: 7 dag margarine penasto umešamo s 15 dag sladkorja v prahu, 4 žlice kakava in toliko mleka, da bo masa ravno prav gosta.
Recept poslušalke Elizabete: 1 JL olja, 1 JL bele moke, 1 JL rožičeve moke, 1/2 JL mleka ali 1 nav. jogurt, 1JL sladkorja, 4 jajca (sneg iz beljakov), 1 pecilni, 1 vanilin, 1JL rozin, 4 jabolka. Polovico testa damo v pomazan pekač, dodamo naribana jabolka, potresemo rozine, dodamo drugo polovico testa. Spečemo. Na pečen biskvit damo čokoladni preliv. (JL = jogurtov lonček)
Bezgov sirup
Potrebujemo 5 l vode. Vsaj polovico jo prekuhamo in ohladimo ter vanjo namočimo 30-40 bezgovih cvetov. Če imamo, dodamo 2-3 narezane limone. Stoji naj 2-3 dni (lahko tudi štiri dni) na hladnem, vmes pomešamo. V ostali vodi skuhamo 3-4 kg sladkorja in ohladimo. Dodamo vodo, v kateri so bili namočeni cvetovi (seveda brez cvetov). Zamešamo 8 g citronske kisline. Precedimo in nalijemo v steklenice.
Poslušalka je povedala svojo izkušnjo, da del sladkorja karamelizira. S tem sok dobi lepo barvo in tudi okus se izboljša.
Šabesa
Potrebujemo: 10 l vode, 100 cvetov (1-2 kg in peclje očistimo) ter 5 kg sladkorja in 20 dag citronke. Pripravlja se prav tako kot sirup. Namakamo 3-4 dni dni na hladnem, ena od poslušalk pa je sporočila, da ima to na toplem. Steklenice (lahko tudi v manjše) pa obvezno hranimo na hladnem (hladilnik). Zamaške ne zavijemo do konca, da malo diha, ali pa da pokrijemo s tremi plastmi gaze ter zatesnimo z elastiko. Lahko jo tudi zamrznemo ...
Ribanje jabolk z lupino
Jabolka naribamo skupaj z olupki, saj vsebujejo veliko arome in vitaminov ter mineralov. Pazimo pa, da odstranimo peščišče.
Domači sladoled
Potrebujemo: sadje očistimo, narežemo in zmiskamo s paličnim mešalnikom, dodamo limonin sok ter po okusu sladkamo. Dodamo jogurt (navadni oz. glede na okus sadja) ter premešamo in dodamo 1/2 l stepene sladke smetane (dodamo vanilijev sladkor). Damo v večjo skledo, postavimo v skrinjo ter vmes večkrat pomešamo. Dobro je, da ga eno uro pred serviranjem damo v hladilnik. Bogatejši okus sladoleda dobimo tako, da sadju dodamo zmiksana rumenjaka ter samo še smetano - jogurta pa ne.
Mleko pri omaki iz kopriv
Poslušalka je vprašala, če mora dodati mleko pri omaki iz kopriv tako kot to dela pri omaki iz blitve in špinače. Sestra Nikolina svetuje, da je to dobro že zaradi okusa jedi, prav tako pa tudi zaradi absorbcije železa iz zelenjave. Dober okus bo tudi, če dodamo žlico kisle smetane.
Sirup iz melise in mete
Liste oberemo oz. narežemo, ko so lepo zeleni in 'mladi'. Najboljše je zjutraj, ne pa popoldne. Delamo enako kot šabeso ali bezgov sirup: namočimo v prekuhamo vodo s sladkorjem ...
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 28. junij 2021 | Svetovalnica, 31. maj 2021 » |