• Avtorji oddaje


  Jože Dežman
  muzejski svetnik


  Monika Kokalj Kočevar
  kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije


  Irena Uršič
  kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije


  Majda Pučnik Rudl
  predsednica komisije vlade RS za izvajanje zakona o popravi krivic


  Marta Keršič
  Študijski center za narodno spravo


  Mirjam Dujo Jurjevčič
  Študijski center za narodno spravo

 • XML Feeds

31. 5. 2020, Lambert Erlich, Lojze Grozde, Anton Mahnič, Filip Terčelj - pričevalci vere

V oddaji Moja zgodba smo gostili akademika Janeza Juhanta, beseda pa je tekla o nekaterih katoliških pričevalcih vere. 26. maja leta 1942 so vosovski likvidatorji ustrelili prof. Lamberta Erlicha, 27. maja goduje Lojze Grozde, dotaknili pa smo se tudi škofa Antona Mahniča in duhovnika Filipa Terčelja. Zakaj so pomembni in kaj nam sporočajo njihovi zgledi danes?


Akademik Janez Juhant, foto: arhiv oddaje Moja zgodba

Iz govora akademika Janeza Juhanta na spominski slovesnosti za pokojnim Lambertom Erlichom 26. maja 2020:

„KP je ob umoru v »imenu OF« širila letak na sam dan umora (26. maja) češ, da sta bila likvidirana Ehrlich in Ciril Žebot, a je bil namesto zadnjega slučajno (!) Viktor Rojic. Poziv(!) IO OF naslednji dan sporoča, da je bil »po organih Varnostno-obveščevalne službe OF kot izdajalec interesov slovenskega naroda ustreljen dr. Lambert Ehrlich«. Izjava v Dokumentih revolucije na treh straneh našteva »zločine«, ki naj bi jih zagrešil narodnozavedni mož. 55 let so Ehrlichovo nesebično in požrtvovalno delovanje za narod in slovensko državo morilci načrtno mazali, ko so s krvavim prevratom svet postavili na glavo: Mučence za vero in narod: Ehrlicha, Natlačena, Kiklja in druge so lažno razglasili za »narodne izdajalce« in jih oblatili; Ehrlichu in še nekaterim so leta 1946 celo oskrunili grob. Škof Vovk je tisto leto ob Kristusovem grobu med drugim pridigal: »Le včasih se je zgodilo, da so divje hijene vdrle na pokopališče in razkopale ter oskrunile grobove.«"

Prisluhnite oddaji, ki jo je pripravil Jože Bartolj:

24. 5. 2020, Temna stran Dela

V oddaji Moja zgodba ste lahko prisluhnili odlomkom s prestavitve knjige publicista Igorja Omerze Temna stran Dela. V knjigi podrobno opisuje, kako je partijska oblast politično zlorabljala časopis za svoje namene. To je prvi del trilogije, ki bo skupaj obsegala okoli 800 strani.
Prvi del Omerzove trilogije je posvečen predvsem medijskemu pogromu nad Edvardom Kocbekom, pesnikom, pisateljem in politikom krščanske provenience. Tu je Delo, pred njim pa njegova predhodnika, časnik Slovenski poročevalec in tednik Ljudska pravica, igralo osrednjo vlogo.


Naslovnica knjige

Nekaj misli o časopisu Delo je strnil tudi nekdanji politik in pisatelj Dimitrij Rupel. Avtorja Igorja Omerzo so kasneje vprašali, kateri novinarji Dela so bili udbovski ovaduhi in ali je to bil nekdanji dopisnik iz Moskve, kasnejši urednik Danilo Slivnik? Na predstavitvi knjige se je s kratko repliko oglasila tudi vdova novinarja Dela Viktorja Blažiča, ki je ob praznovanju obletnice ustanovitve Dela pogrešala nekaj samorefleksije novinarjev, ki zdaj ustvarjajo vsebino tega časopisa.

Prisluhnite oddaji:

17. 5. 2020, Zakladnica spominov

Tokrat smo prisluhnili predstavitvi dela Komisije vlade RS za izvajanje zakona o popravi krivic in predstavitvi spletne strani Zakladnica spominov.


Na fotografiji: Mirjam Dujo Jurjevčič, mag. Majda Pučnik Rudel, Marta Keršič

Projekt so pred časom predstavili na Študijskem centru za narodno spravo. Na predstavitvi so sodelovale predsednica Komisije RS za izvajanje zakona o popravi krivic mag. Majda Pučnik Rudl, ter sodelavki Študijskega centra za narodno spravo, ki sta hkrati avtorici in urednici spletne strani Zakladnica spominov Marta Keršič in Mirjam Dujo Jurjevčič.
Komisija za popravo krivic deluje v slovenskem prostoru že 22 let (od 1997) in ureja status bivših političnih zapornikov, žrtev povojnega protipravnega odvzema življenja in svojcev žrtev povojnega protipravnega odvzema življenja.
Zakladnica spominov pa je spletna platforma, ki je nastala v sodelovanju z Uradom za Slovence zamejstvu in po svetu, prinaša pa bogate zgodbe pričevalcev, ki so trpeli zaradi nasilja treh totalitarnih režimov, fašizma, nacionalsocializma in komunizma.

Oddajo sta pripravili Marta Keršič in Mirjam Dujo Jurjevčič:

10. 5. 2020, Peter Hribar – O spravi

V oddaji Moja zgodba smo objavili del Srečanja pod lipami iz oktobra 2019, ko so v Gorici gostili Petra Hribarja, nečaka umorjenih Rada in Ksenije Hribar z gradu Strmol. Beseda je tekla o zločinu, njegovem prikrivanju, sprenevedanju storilcev in odpuščanju. Pogovor v Kulturnem centru Lojze Bratuž, ki je nastal v sodelovanju s Krožkom za družbenopolitična vprašanja Anton Gregorčič iz Gorice, je vodila Erika Jazbar.


Peter Hribar, foto: arhiv oddaje Moja zgodba

Peter Hribar je iskalec resnice, ki je več kot 20 let posvetil raziskovanju zgodovine svoje družine. Kot je povedal: "neposrednih pričevalcev, dokumentov in dokazov o tem, kar se je zgodilo nedaleč od gradu Strmol 6. januarja 1944, za zdaj še ni". Gost večera v Gorici je opisal svoja prizadevanja za osvetlitev tragične zgodbe strica Rada Hribarja in tete Ksenije. Dosegel je njuno popolno rehabilitacijo, izkop posmrtnih ostankov in pokop v družinsko grobnico. Našli so mesto umora in eksekutorje - sodelovalo je 11 vosovcev, domačinov. Predsednik republike Borut Pahor se mu je v imenu države opravičil za zavrženo dejanje nad njegovimi sorodniki, sam pa je v odmevnem pogovoru v Odmevih na TV Slovenija dejal, da oprošča tistim, ki so si umazali roke z njuno krvjo ...

Prisluhnite odlomku Srečanja pod lipami:

3. 5. 2020, Božidar Trefalt - 2. del pričevanja

Božidar Trefalt avtor knjige Mladost, ki to ni bila 1928 - 1949, nam v drugem delu svoje pričevanja odstira pogled v čas po drugi svetovni vojni. Ko se je vrnil iz koncentracijskega taborišča v Škofovih zavodih v Šentvidu, je imel le 43 kilogramov. Mama ga vrh stopnic ni spoznala.


Božidar Trefalt in Jože Dežman, foto: Jože Bartolj

Kot mladoletnik je želel nadaljevati prekinjeno šolanje, a mu tedanja oblast to ni dovolila. Ni mu preostalo drugega, kot da se zaposli. Kljub nedokončani šoli je kasneje napredoval vse do mesta računovodje v podjetu Živila. Maščevalo pa se mu je, ker ni hotel stopiti v partijo. V pogovoru je povedal, kako so delili hrano na živilske bone, kako so bili funcijonarji pri dobavah priviligirani in tudi to, kako so lahko božične drevesca in ostale s prazniki povezane stvari, prodajali šele po božiču.

Dotaknil se je tudi svoje vloge pri športu v Kranju. Nekateri ga imajo za očeta kranjskega plavanja. Pri plavalnem športu je prav tako naredil kariero, uspel z gradnjo pokritega bazena, tam pa je spoznal tudi svojo ženo Božo. Aktiven je bil tudi v ribiškem društvu.

Prisluhnite pogovoru, ki ga je pripravil Jože Dežman: