• Avtorji oddaje


  Jože Dežman
  muzejski svetnik


  Monika Kokalj Kočevar
  kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije


  Irena Uršič
  kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije


  Majda Pučnik Rudl
  predsednica komisije vlade RS za izvajanje zakona o popravi krivic


  Marta Keršič
  Študijski center za narodno spravo


  Mirjam Dujo Jurjevčič
  Študijski center za narodno spravo

 • XML Feeds

21. 4. 2021, Tomi Lombar - Spomini fotoreporterja na 30 let samostojnosti

V oddaji Moja zgodba smo gostili Tomija Lombarja, ki je Muzeju novejše zgodovine Slovenije podaril več kot 200.000 fotografij iz celotnega obdobja fotoreporterske kariere, kar je v MNZS prvi obsežni fond fotografij iz vseh treh desetletij samostojne Slovenije. Fotografiral je za Anteno, Dnevnik, Republiko, za Delo Revije, za najdaljše poklicno obdobje pa za časopis Delo, kjer je tri leta deloval tudi kot urednik fotografije. Občasno je sodeloval z European Pressphoto Agency (EPA).

 

Tomi Lombar in Irena Uršič, foto: Jože Bartolj

 

Fotografije je večkrat razstavljal, dvakrat je prejel prvo nagrado na Emzinovi Fotografiji leta: za fotoreportažo ob obisku papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji leta 1996 in za fotoreportažo o Kosovu leta 1998. Z zmagovalno fotografijo se je proslavil na natečaju Slovenia Press Photo v okviru pobude Ustvarimo boljši svet. Je prejemnik prve nagrade za Delovo fotografijo leta 2017.

 

Lombarjeva fotografija Papeževega poljuba zemlje na Brniku 1996

 

Bil je tudi pobudnik in organizator dobrodelne dražbe, ki je izkupiček od prodanih fotografij namenila Centru Iris. Zaradi obsežne vsebine in estetike reporterskih fotografij ima podarjeni Lombarjev opus nacionalno vrednost.

S Tomijem Lombarjem se je pogovarjala Irena Uršič, kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije:

14. 3. 2021, Janez Juhant - Montirani duhovniški procesi

Dr. Janez Juhant, foto: ARO

V oddaji Moja zgodba smo gostili zaslužnega profesorja Janeza Juhanta, ki je imel v okviru letošnjih Postnih predavanj za odrasle prispevek o Montiranih duhovniških procesih na slovenskem od leta 1943 naprej. Več kot 500 slovenskih duhovnikov je bilo iz različnih vzrokov obsojenih na različne kazni tudi usmrtitve zaradi ideoloških razlogov. V zadnjem času vlagajo na sodišča vloge za njihovo rehabilitacijo.

Duhovniški stan je bil glede na število obsojenih duhovnikov tisti, ki je nekdanjim totalitarnim občlastem predstavljal največjo grožno. Cerkev je bila namreč prepoznana kot "hrbtenica reakcije", duhovniki pa so bili zaradi vpliva med ljudmi edina organizirana opozicija totalitarnemu režimi. Zato so bili ves čas pod nadzorom, izpostavljeni različnim kaznim in sankcijam.

V oddaji je dr. Juhant spregovoril tudi o primeru državljanske vojne v Španiji, kjer se je že pokazal model delovanja "ljudksih oblasti" s Cerkvijo. O tem so bili ljudje obveščeni tudi iz predvojnega tiska. Edvard Kocbek je v svojih spisih o Šaniji ta vidik izjemno podcenil oziroma relativiziral.

Ob tem je skupina duhovnikov pod vodstvom dr. Janez Juhanta vložila Zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sodbe slovenskim duhovnikom v času bivšega režima. Pobudo so vložili ob soglasju nadškofa in predsednika Slovenske škofovske konference Stanislava Zoreta ter ostalih slovenskih škofov na Državno Tožilstvo. V njej se zavzemajo za rehabilitacijo duhovnikov obsojenih v povojnih političnih procesih. Za civilne obsojence bivšega režima so lahko vložili zahtevek za varstvo zakonitosti njihovi potomci, za duhovnike vlagajo to Zahtevo sobratje duhovniki. Duhovniki so bili večinoma obsojeni na več let odvzema prostosti in na več let izgube državljanskih pravic ter zaplembo premoženja.

Prisluhnite oddaji, ki jo je vodil jože Bartolj:

7. 3. 2021, Jože Možina - Slovenski razkol - Dobrepolje in Struge

V oddaji Moja zgodba je bil gost novinar in zgodovinar dr. Jožete Možina.Predstavili smo začetke revolucije in upor proti njej v Dobrepoljski in Struški dolini. Naš gost nam je v začetku povedal, kako je bilo s pridobivanjem virov za omenjeno knjigo, kajti kot vemo, je bilo veliko dokumentov uničenih.

Na prostoru današnje občine Videm Dobrepolje je leta 1937 živelo 4240 prebivalcev. V Leksikonu Dravske banovine piše, da so tam lepo urejene zidane hiše, za razliko od nekaterih drugih delov Dolenjske. Župnija Videm je imela okoli 3600 duš, Struge pa 1.028 duš.

Začetek druge svetovne vojne na tem območju je zaznamoval samomor nekega srbskega častnika, ki se ga veliko pričevalcev spominja. Dobrepoljski župnik v tem času je bil Anton Mrkun, ki je bil velika osebnost. Govoril je več jezikov, pred tem je bil v Argentini, kjer se je ukvarjal s pastoralo Slovencev in Hrvatov. Bil je tudi etnograf, vodilna osebnost protialkoholne kampanje.

 

Ti kraji, kjer je veliko gozdov, so bili kot nalašč za začetek prvih partizanskih enot. V začetku so odnosi med prebivalstvom in partizani zelo dobri. Zahodno dolenjski partizanski odred je vodil komandant Janez Marn Črtomir, ki je bil edini poveljnik iz vrst krščanskih socialistov. Njegova usoda je posebej zanimiva, saj je kasneje partizane zapustil in postal komandant čete kraljeve vojske v domovini (slovenskih četnikov). Na teh prostorih pa je deloval tudi Edvard Kocbek.

Vse se je spremenilo, ko je začelo revolucionarno nasilje. Partizani so začneli v „Dobrepoljski republiki" izvajati „ljudsko oblast", izvedli so mobilizacijo moških med 18. in 50. letom. Prebivalstvo je bilo od maja 1942 do italijanske ofenzive na udaru močne komunistične propagande, na mitingih so govorili Kidrič, Kocbek ... Obljubljali so ljudsko oblast brez izkoriščanja. Ljudje pa so nezaupljivi. V Strugah so tako partizani zajeli ljudi, ki niso želeli prevzemati položajev "ljudske" oblasti in jih niso izpustili dokler niso "izberali" svojih odbornikov. Struškega župnika Oražma so partizani prisilili, da je v cerkvi bral partizanske okrožnice. Umor štirih mladeničev starih 19 in 20 let 9. junija 1942, pa je še dodatno zaostril odnose med prebivalstvom in partizani. Dogodek je v spominih opisal partizan, poznejši duhovnik, Franc Špelič.

Prisluhnite oddaji, ki jo je vodil Jože Bartolj:

28. 2. 2021, Marija Klobčar - Knjiga o potujočih pevcih na Slovenskem

V oddaji Moja zgodba je bila naša gostja dr. Marija Klobčar avtorica knjige Poslušajte štimo mojo, o potujočih pevcih na Slovenskem. V pogovoru, ki ga povezujemo v sklop oddaj ob 30 letnici samostojne Slovenije, nam je predstavila ugotovitve o bogastvu izročila potujočih pevcev tudi v luči prenašanja novic iz kraja v kraj. Govorili smo tudi o pomenu slovenskega jezika kot enakovrednega drugim jezikom tega območja.

Dr. Marija Klobčar, foto: Joze Bartolj

Monografija, ki je izšla pri založbi ZRC SAZU, v časovni razdalji od nekdanjih igrcev do pojava radia obravnava različne skupine potujočih pevcev na Slovenskem, analizira njihovo ustvarjalnost in opazuje spreminjanje njihovih družbenih vlog. Z upoštevanjem primarnih virov, z naslanjanjem na neznana ali prezrta pričevanja in s kritičnim premislekom omogoča nov pogled ne le na pesemsko ustvarjalnost, temveč tudi na družbo, v kateri je ta nastajala. Ob obravnavi nosilcev viteške kulture prinaša nova spoznanja o pomenu slovenskega jezika in pesemske ustvarjalnosti v srednjem veku, s pregledom obveščanja v času tiska pa osvetljuje vlogo slovenskih dežel v širšem evropskem prostoru. Z razkrivanjem pojava in dejavnosti sejmarskih pevcev razčlenjuje doslej na Slovenskem večinoma neznano raznoliko skupino posredovalcev med visoko kulturo in kulturo preprostih ljudi, vse do prosjakov. Ob tem osvetljuje zgodovinsko ozadje in družbeno vlogo nekaterih pripovednih pesmi, vlogo pesemskih letakov, pojav časopisnega obveščanja in vpliv spreminjanja prometa in komunikacij na to ustvarjalnost. Z opazovanjem ponarodevanja pesmi potujočih pevcev monografija spreminja tudi razumevanje ustvarjalcev oziroma nosilcev ljudskega izročila.

Prisluhnite oddaji, ki jo je pripravil Jože Dežman:

21. 2. 2021, Jože Možina - Slovenski razkol - Bloška planota

Oddaja Moja zgodba je tokrat spet gostila novinarja in zgodovinarja dr. Jožeta Možino. Ob njegovi knjigi Slovenski razkol, smo predstavili začetke revolucije in upor proti njej na Bloški planoti, ki je v neposredni bližini Vidovske planote, o kateri je tekla beseda v januarski oddaji.

Občina Bloke je imela sicer pred drugo svetovno vojno okoli tri tisoč prebivalcev, razdeljena je bila v dve župniji. Že pred drugo svetovno vojno je bila tam močna vojaška prisotnost, saj je tam potekal Rupnikova linija utrdb na takratni meji z Italijo. Italijani kraje zasedjo 14. aprila 1941 in se nastanijo v vojašnici bivše jugoslovanske vojske. Že poleti 1941 se v Ravniku, 3km vzhodno od Sv. Trojice pojavijo prvi partizani.

V vasi Zavrh na kmetiji Jožeta Barage se zadržujejo France Popit, Ivan Novak Očka, Ljubo Šercer, Stane Semič Daki. V Novi vasi in na Ravniku sta začeli delovati partijski celici, seveda prikrito - vendar sta sprva uspešno širilo duh podpore partizanskemu odporu - tako so tudi povsem katoliški občinski odborniki, npr. na Hudem Vrhu, začeli zbirati hrano za »četnike« kot so jim sprva rekli.

V oddaji ste lahko izvedeli, zakaj se je sobivanje prvih partizanov s prebivalstvom skrhalo in kako je prišlo do konflikta, ki je že leta 1942 zahteval življenja več kot 70. ljudi. Vabimo vas k ogledu oddaje, ki je potekala tudi v video prenosu.

Prisluhnite oddaji, ki jo je vodil Jože Bartolj: