Kategorija: odgovori

Svetovalnica, 20. maj 2019

Sestra Nikolina je desetič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo: kako narediti domačega prijatelja, lešnikov nadev za potico, pehtranovo in skutino potico, golaž, goveji jezik, buhteljne in za kaj uporabiti riževo moko.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Skutin nadev za potico Pri potici iz pol kilograma moke naj naredi nadev iz 700 g skute, ki naj bo suha. Naj jo prepasira ali na suho premeša s kuhalnico. Doda ščep soli in vsaj tri rumenjake ter 15 dag sladkorja in vanilin sladkor. Lahko limonin sok ali limonino lupino. Dodamo tri žlice pšeničnega zdroba ali vanilin puding. Premeša in doda trd sneg ter naloži na razvaljano testo za potico.

Zakaj se domači prijatelj na vrhu lušči? Sestra Nikolina svetuje, naj pecivo takoj po končani peki vzame iz pečice in še vročega nareže - naj ga ne pušča v pečici.

Uporaba riževe moke za kruh Sestra Nikolina svetuje, naj to moko zmeša s pirino in krušno moko (vsake naj bo tretjino) ter speče kruh. Pri skupno 1 kg moke naj doda zvrhano žličko soli, 3 dag kvasa, vodo ali/in mleko ali sirotko. Naj bo prijetno mehek kruh, zabeli naj z mešanico masla in olivnega olja. Ostalo kot pri običajni peki kruha.

Lešnikov nadev za potico Lešnike najprej v pečici na suho presušimo, da kožica popoka in v brisači zmanemo, da se oluščijo. Nato jih šele zmeljemo. Za nadev lešnikom (pri 1/2 kg) dodamo 2 dl mleka oz. sladke smetane, 2 žlice sladkorja in 8 dag masla (vse skupaj zavre) in dve žlici drobtin, 2-3 rumenjake in sneg ter prave kave.

Golaž Za dober in oksen golaž je potrebno vzeti veliko čebule - enako kot je mesa. Sesekljamo jo in na maščobi, ki ji prilijemo 1 dl vode, kuhamo in med tem dodamo na kocke narezano meso. Čebulo in meso dobro pražimo. Vzemimo si dovolj časa za to! To je skrivnost uspeha dobrega golaža. Nato ga solimo in dodamo malo sveže sesekljane paprike. Premešamo, dodamo strt česen, lovorjev list, zajemalko vode in dušimo, da je meso mehko.

Pehtranova potica Najbolj enostavno je, da po razvaljanem dobro zabeljenem testu potresemo pehtran in v rumu namočene rozine, ki ne smejo biti hladne. Lahko pa najprej razvaljano testo premažemo z nežnim skutinim namazom: zdrobjeni skuti dodamo rumenjak ali dva, sol, sladkor po okusu, limonino lupino, nadrobljen kruh ... Prvo vzhajanje je 45-50 minut, nato damo v 180 stopinj C vročo pečico in nato postopno zmanjšamo temperaturo. Pečemo od 45 do 60 minut.

Buhteljni Poslušalki, ki ji je marmelada ušla iz buhteljnov, je sestra Nikolina svetovala, naj uporabi bolj gosto marmelado, še najboljši sta slivova in kutinova, v ostale pa zameša malo zmletih orehov

Govej jezik Najprej naj ga marinira: v posodo naj natrese narezano zelenjavo (čebula, česen, korenček, gomolj zelene in peteršilja, brinjeva jagoda, poper, lovorov list, rožmarin), malo še povrhu jezika in postavi v hladilnik. Zvečer jezik obrne, naslednji dan naj spet dvakrat obrne. Nato naj ga z marinado vred da kuhati do mehkega. Kuhanega postavi na desko in še vročemu potegne dol kožico ter ga nato nareže.

Svetovalnica, 6. maj 2019

Sestra Nikolina je devetič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo: kaj narediti iz pora, kako speči orehe (to so piškoti oz. sladica), kako pripraviti mlečni kruh, rižoto oz. juho iz belušev, pirih kruh z vinskim kamnom, zdrobove žličnike ...

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Jedi iz pora Lahko se naredi juha, če pa jo obogatimo s krompirjem, korenčkom in mesom, dobimo enolončnico. Naredimo lahko porov narastek, porovo solato ali pa ga uporabimo v solatah iz kaš.

Mlečni kruh V skledo damo 1 kg bele moke tip 500 (mehka ali ostra), ob strani 2 žlički soli, na sredino kvas (raztopljem z mlekom in sladkorjem). To mešamo in počasi dolivamo mleko (6-7 dl). Dodamo maščobo (12-15 dag masla in olivnega olja, ki ga posebej raztopimo), dodamo malo žganja oz. ruma ter naredimo zelo mehko testo. Dobro ga pregnetemo, da je čisto in gladko. Vzhaja naj - vsaj enkrat. Pečemo pri 190 - 200 stopinjah do eno uro. Nato ga preložimo na desko, ometemo in namažemo z navadnim oljem (da je skorja suha in lepa). Pokrijemo s servieto in naj se počasi ohlaja.

Orehi - sladica Za to sladilo potrebujemo: 32 dag masla, 40 dag moke, 10 dag mletega sladkorja, 12 dag mletih orhehov, 2 žlici čokolade v prahu. Modelčke pred peko napolnimo do dveh tretjin.

Rižota iz špargljev Šparglje do polovice skuhamo in narežemo. Vmes narežemo čebulo in jo pražimo. Dodamo narezane šparglje brez glavic in riž. Premešamo in skupaj popražimo, zalijemo z vodo in kuhamo do 25 minut.

Pirin kruh brez vzhajanja Sestavine: 3/4 kg pirine moke; 3/4 l mineralne vode (radenske); 2 žlici olivnega olja; 1 1/2 žličke soli; 1 bio pecilni prašek iz vinskega kamna.Prižgeš pečico, da se ogreje na 230 stopinj Celzija. Sestavine zmešamo s kuhalnico in vlijemo v visok in ozek pekač obložen s peki papirjem. Pri 230 stopinjah naj se peče deset minut, nato pa pri 180 stopinjah, dokler ni pečeno. Lahko uporabimo tudi druge vrste moke, med moko lahko zamešamo tudi semena za kruh in malo kumine

Zdrobovi žličniki Masa se naredi iz enega jajca in zdroba: če je jajce z lupino težko 60 g, dodamo 60 g zdroba. Lahko pa naredi žličnike z dodatkom maščobe (20 g masla): najprej zmešamo maslo in jajce, nato pa še zdrob. Pazimo, da se bodo kuhali pokriti.

Svetovalnica, 15. april 2019

Sestra Nikolina je osmič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019, to je bilo v ponedeljku velikega tedna. Odgovarjala je na vaša vprašanja: o pripravi potice iz pirine moke, pripravi hrena in orehov ter kuhanju suhega mesa, spraševali ste še o uporabi masla oz. margarine, kuhanju želodca in žolce ter o pecivu iz maka..

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Potica iz pirine moke Ali je treba biti pri pripravi orehove potice iz pirine moke na kaj posebej pozoren, je vprašala poslušalka. Ne, odgovarja sestra Nikolina in dodaja, naj bo pozorna pri pripravi testa, da bo primerno mehko, ostalo je enako kot pri uporabi pšenične moke.

Hren Kaj narediti, da hren ne bo pekel in kako pripraviti prilogo k mesu, da ne bo preveč ostra? Za velikonočni zajtrk hren samo naribamo in ga jemo z mesnino ali šunko. Če je preveč oster, ga lahko dodamo kuhanemu jajcu, ki ga narežemo ali zdrobimo ter dodamo olje in kis ter sol. Druga možnost je, da ga naribamo, dodamo nekaj kaplje kisa (da ostane bel) in iztisnemo ter uživamo ta sok. Hrenove omake pa so topli hren s krompirjem, jajčnim krompirjem, jabolčni, smetanov, kruhov hren ...

Maslo - margarina Kakšna je razlika, če uporabim margarino namesto masla, je zanimalo poslušalko. Maslo je polne kakovosti, je odgovorila sestra Nikolina, margarina pa je bolj umetno narejena, zato priporoča uporabo masla.

Kuhanje suhega mesa Meso dan da kuhati v vrelo vodo, kjer naj vre mirno in pokrito do 3/4 ure in se nato v vodi ohladi. Če je preslano, v trenutku, ko zavre, vodo odlijemo in zalijemo s svežo vročo vodo.

Kako pripraviti orehe za nadev potice? Naj jih čim prej opere, lahko v več vodah in posuši v pečici, da se lupinica odlušči. tako jih je lažje mleti, tudi aroma je boljša.

Priprava domačega želodca Kako pripraviti domači želodec, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, naj ga da kuhat v vrelo vodo, vre naj 15 minut, tam naj se tudi ohladi. Položi naj ga na pekač, pokrije z desko in utežjo, da splošči. Poslušalka je svetovala, naj ga speče v testu - pri 190 stopinj, 3/4 ure in ga obteži, poslušalec pa je svetoval, naj ga kuha dve uri, potem se ga malo prebode in obteži.

Pecivo iz maka Kako pripraviti makovo torto ali pecivo iz čim več maka, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina ji je predlagala, da lahko naredi po receptu za makov kolač, praktične in sočne pa so makove kocke.

Žolca To je juha iz kosti mladega mesa (svinjsko, lahko tudi goveje in piščančje). Počasi naj vre. Zalijemo le toliko, da je pokrito, dodamo zelenjavo, sol, lovorjev list, korenje ... kakor običajno, da bo mehko in gre rado od kosti. Juho precedimo in očiščeno meso narežemo. Nato ga zalijemo s precejeno juho, dodamo žlico domačega kisa ali vina in list ali dva želatine.

Svetovalnica, 1. april 2019

Sestra Nikolina je sedmič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo: zakaj je domač kruh trd, zakaj se pri peki sahar torte naredi klobuk, zakaj kvašeni žličniki upadejo, s kako toplo vodo se pere orehe in kako je s pranjem orehov ter o pripravi zelenjavnega zavitka.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Zakaj je domač kruh trd? Poslušalka pripravlja kruh iz 750 g moke tip 850, polovico kocke kvasa in 350 ml vode, zmeša ga z mešalcem, saj moči v rokah nima več. Zakaj je domač kruh preveč trd? Gnetenje na roke je seveda najboljše, saj imamo tako najboljši občutek, a če ne gre, so, hvala Bogu, tu pripomočki, pravi sestra Nikolina in svetuje poslušalki, naj doda 2-3 žlice olja in kakšno žlico več vode in naj ga pusti vzhajati dva- do trikrat in naj vzhaja do 50 minut.

Zakaj se pri peki sahar torte naredi klobuk? To se zgodi, ker je preveč moke (če bi bilo premalo, bi bila jamica). Vpliva lahko več stvari: tehtanje moke ali merjenje na žlico, debelina jajc. Sestra Nikolina je povedala še, kaj naredimo, če se nam to zgodi - kako zadevo rešimo.

Zakaj kvašeni žličniki upadejo? Naj bodo enake oblike in debeline, nato naj jih kuha 2-3 minute na eni strani, nato še toliko časa na drugi strani. Treba jih je pobrati iz vode in s pletilko prepikati ter zabeliti.

S kako toplo vodo se pere orehe? Sestra Nikolina svetuje, da s čim bolj toplo oz. vročo. Če je treba, naj se pranje ponovi. Orehe nato odcedimo in stresemo na prt ter naložimo na pekač v eni plasti. Tako naj se v pečici posušijo. Pred mletjem jih ohladimo.

Zelenjavni narastek Uporabimo lahko eno vrsto ali pa več vrst zelenjave (stročji fižol, korenček, cvetača, grah ...) narežemo in skuhamo al-dente. Posebej naredimo bešamel (3 dag masla raztopimo in dodamo 3 dag moke ter zalijemo z 1/4 l hladnega mleka skuhamo v omako). Dodamo dva rumenjaka in malo muškatnega oreščka, žlico kisle smetane in nato še slan sneg iz dveh beljakov. Potresemo žlico moke ali drobtin in zamešamo ter polovico damo med zelenjavo ter skupaj stresemo v namazan pekač. Na vrhu damo ostanek bešamela in na vrhu naribamo sir in pečemo 15-20 minut pri 190 stopinjah.

Svetovalnica, 18. marec 2019

Sestra Nikolina je šestič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. V tokratni oddaji smo govorili o postni hrani, tudi o tem, ali z zelenjavo dobimo dovolj energije. Spraševali ste o kuhanju goveje juhe, orehih, pečenju krompirja in zakaj se olje pri cvrtju peni.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Kuhanje goveje juhe Kako je z zamrznjenim mesom za govejo juho - ga najprej odtalimo ali ga damo zmrznjenega v lonec z vodo? Ali damo meso v vrelo ali v mrzlo vodo? To je spraševala poslušalka in s. Nikolina je odgovorila, da meso odtalimo v hladilniku in ga damo kuhat v vrelo vodo.

Orehi Klicala je poslušalka, ki ima po površini temne orehe ter jo je zanimalo, ali jih lahko opere in kako to naredi ter tudi ali naj zmlete orehe popari z vročim ali s hladnim mlekom. S. Nikolina odgovarja, da naj orehova jedrca temeljito opere in osuši, tako bo temna lupinica šla stran. Šele ko bodo dobro suhi, naj jih zmelje. Za nadev orehe popari z vrelo sladko smetano ali mlekom z dodatkom maščobe. Tako manj peče zgaga. Lahko pa jih tudi strese v vrlo mleko z maslom ali smetano, premeša in odstavi. Ena od poslušalk je dodala, da k orehom doda malo vina (belega in rdečega) in tudi ni težav z zgago. Lahko poskusite tudi s sokom pomaranče ali mandarine.

Sladice v postnem času Post ni v tem, da ne smemo jesti nobene sladice. V tem času si lahko pripravimo npr. puding s sadno podlago, dušena jabolka prelita s pudingom, biskvit z dušenim sadjem ... Tudi v postu so praznik in praznovanja in takrat ne bo nobenega prestopka, če bomo zaužili kakšno sladico, a v zavesti postnega časa. Lahko pa takrat naredimo kakšno dobro delo, kar je morda še težje.

Pečenje krompirja Poslušalka je vprašala, zakaj ji krompir v pečici ne uspe - zunaj je hrustljav, znotraj pa kuhan. Sestra ji je svetovala, naj krompir kuha pet minut, ga odcedi, zabeli in nato strese na pekač ter postavi na vrhnjo pozicijo v pečici.

Olje se pri cvrtju peni Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj pravo temperaturo za cvrenje preveri s koščkom testa, penjenje pa lahko omili oz. prepreči tako, da v olje da šop zobotrebcev.

Postna hrana za energijo Za energijo moramo poskrbeti, da ohranimo zdravje, nič pa ne škodi, če je kakšna kalorična stvar manj v postnem času, je dejala s. Nikolino in dodala, da to nadomestimo s čim drugim. To nas hkrati razpoloži za kakšno drugo, večje, notranje darovanje in kakšno preprosto dobro delo.

Ali dobimo dovolj energije z zelenjavo? Z zelenjavo lahko dobimo dovolj energije zase, če je ta pravilno pripravljena - bodisi kuhana ali dušena. To pomeni, da kuhano čim pred odcedimo in tako ohranimo rudnine in hranilne snovi. Zelenjavo lahko obogatimo z jajci, sirom, z malo mletega mesa. Tudi bogato sestavljena enolončnica zadostuje za obrok, je še dejala s. Nikolina.

Svetovalnica, 4. marec 2019

Sestra Nikolina je petič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo: o kvašenem listnatem testu, pečnem jagnju za veliko noč iz modela, lahkih flancatih, nadomestku jajc v pecivu oz. pecivu brez jajc, krofih s celimi jajci in ribji juhi.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Listnato kvašeno testo Postopek prelaganja testa je podoben kot pri običajnem listnatem testu, a je treba malo več časa - dlje je treba čakati med eno in drugo fazo valjanja. Naredimo kvašeno testo (po želji brez arom in sladkorja), naj ne bo premehko (2 žlici manj mleka). Ko je prvič vzhajano, ga razvaljamo in namažemo z maslom (25 dag masla potrebujemo), zložimo in vsako plast posebej namažemo. To zavijemo v folijo in pustimo vzhajati. Nato ga znova razvaljamo in potem oblikujemo trikotnike ali druge oblike.

Ribja juha

Krofi s celimi jajci Poslušalki, ki je prosila za recept za krofe s celimi jajci, je s. Nikolina povedala, da naj jajca razdeli in najprej naredi sneg, nato doda rumenjake, aromo in maslo ter po žlicah mleko. To doda v moko s kvasom in počasi naredimo testo.

Zakaj so kvašeni rogljički trdi? Razlogov je lahko več: testo je bilo pretrdo ali je bilo v njem premalo masla ali olja ali so bili rogljički predolgo v pečici oz. so se pekli pri prenizki temperaturi.

Pecivo brez jajc Pri omletnem testu jajca nadomestimo z zmečkamo banano, vlečeno testo lahko naredimo brez jajc, sladica brez jajc je še puding, sladoled ... Ena od poslušalk je predlagala, da k testu za palačinke ali pecivo doda kuhano bučo hokaido. Druga poslušalke je povedalada lahko naredi kvašeno testo, vlečeno testo in krhko testo brez jajc ... Tretja poslušalka je svetovala uporabo jajčnega nadomestka

Krhki flancati Potrebujemo: 20 dag bele moke (mehke ali ostre), v jamico damo ščep soli, 4 rumenjake in 4 žlice belega vina (ali vino in rum). Ugnetemo testo, ki mora biti dokaj krepko (skoraj kot za rezance, ki jih valjamo na roko). Pokrijemo s skledo in damo počivat. Razvaljamo za dober nožev rob debelo, naredimo pravokotnike ...