Tone, javi se! - utrinek s filmskega festivala in predstavitev poti Alpe Adria

27. februar 2015 - Tokratna Doživetja narave smo povezali z devetim filmskim festivalom gorniškega filma, ki je poleg filmov prinesel tudi zanimiva predavanja, razglasitev naj-alpinistov in športnih plezalcev minulega leta... Gost Bojan Meden iz Slovenske turistične organizacije je predstavil pot Alpe Adria, pred mikrofon smo povabili tudi scenarista in režiserja ter glavnega akterja filma Tone, javi se! Prisluhni posnetku oddaje:

Planinsko gospodarstvo, filmski festival in PV

20. februar 2015 -  Lansko planinsko sezono je močno okrnilo vremensko muhasto poletje, ki je zdesetkalo obisk gora. In kakšni so (seveda nevremenski) načrti za letošnjo sezono? Gosta oddaje sta bila tudi Matjaž Jeran in Marjan Bradeško. Planinska zimska doživetja, posnetek oddaje: 

120 let Planinskega vestnika

13. februar 2015 - Zvestega spremljevalca planincev vse od časa Jakoba Aljaža naprej smo vzeli pod drobnogled . Najstarejši slovenski redno izhajajoči mesečnik praznuje 120 let. Za več kot 120 kilogramov planinske literature se je nabralo v teh desetletjih. O njenem pomenu in prihodnosti smo govorili tokrat:

O prostoru in času - 100 let relativnostne teorije

6. februar 2015 - Odpravili smo se na raziskovanje prostora in časa. Letos bo minilo sto let od Einsteinove relativnostne teorije. Izvirno knjigo tega velikega misleca iz leta 1915 smo dobili zdaj tudi Slovenci v prevodu dr. Matjaža Ličerja, ki smo ga gostili v naši oddaji. Govorili smo o skrčitvi časa, kako se obnaša prostor, kako je z dimenzijami... Zanimivosti nočnega neba tudi v AUDIO ARHIVU:

Članarina v PZS in Planinske vasi (Matej Planko in Blanka Bartol)

30. januar 2015 - Ker je z novim letom prišlo do nekaj sprememb pri članstvu v naši največji planinski organizaciji, smo v Doživetjih narave spregovorili o novostih pri zavarovanju, ugodnostih, o tem, kje se lahko članarina vplača. Ker pa se tudi v Sloveniji prebuja ideja o Planinskih vaseh, smo v druge delu oddaje predstavili ta primer dobre prakse, ki je v Avstriji vzbudil veliko zanimanja. Prisluhni posnetku oddaje:

Simon Burja in Mitja Prelovšek: odprava v Renejevo brezno

23. januar 2015 - Odpravili smo se v globine podzemlja. Ker je po 100 letih ponovno zasvetilo Oko Krasa (Jama Pečinka)in ker so z jamskim potopom novembra lani pod Visokim Kaninom s potopom v odtočni sifon brezna "odkrili" drugo najglobljo jamo v Sloveniji. Prisluhni posnetku oddaje:

Nesreče v lanskem letu, kložasti plazovi, Mladina in gore

16. januar - Tokrat smo pozornost posvetili aktualnim razmeram v gorah, ki so idealne za nastanek kložastih plazov, slišali ste, kolikokrat so gorski reševalci posredovali v lanskem letu, objavili pa smo tudi tudi reportažo iz 26. državnega tekmovanja Mladina in gore v Idriji, kjer so slavili Gorski petelini iz Tržiča. Prisluhni posnetku oddaje:

Ob robu razstave o Alešu Kunaverju (30 let od smrti)

9. januar 2015 - Tokrat smo govorili o zgodovini odpravarstva. V Muzeju novejše zgodovine so pripravili razstavo Himalajski vodja Aleš Kunaver. O tem, kako se je od njegovih začetkov do danes razvijalo slovensko odpravarstvo so spregovorili nekateri izkušeni alpinisti. Prisluhni POSNETKU:

Astrofotografija: vesolje skozi foto-optiko

2. januar 2015 - V prvih Doživetjih narave v letu 2015 smo opazovali vesolje skozi oči astrofotografa Braneta Vasiljeviča. Naš gost je velik navdušenec nad tehnologijo, veliko svojega znanja in navdušenja pa je prispeval tudi pri snovanju Observatorija Resman. O tem, kdo je dober astrofotograf in kaj je pomembno upoštevati pri nastajanju dobre fotografije vesolja, lahko slišite tudi v posnetku oddaje: .

O najstarejši trti na svetu in o Triglavskem ledeniku

26. december 2014 - Oddaja v duhu domovinskega praznika in v znamenju najžlahtnejše kapljice iz najstarejše trte na svetu. Drugi del praznične oddaje pa je zasedel ledenik izpod Triglava, ki ga je sicer vedno manj in niti nima več vseh ledeniških značilnosti, mu je pa posvečena sveža monografija, ki povzema desetletja dolga raziskovanja in stalne meritve.

Prisluhni oddaji: