Svetovalnica, 31. maj 2021
By Matjaž on Jun 2, 2021 | In Sladica, odgovori, Potica | Pošlji odziv »
Limonin led, pečenjak, pita, štruklji, žganci, rožičev biskvit, pečenje v jena posodi - to so bila vaša vprašanja za sestro Nikolino v Svetovalnici, deseti v letu 2021. Prisluhnite njenim odgovorom in odzivom drugih poslušalcev.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Limonin led
Pripravimo mešanico 30-35 dag sladkorja v prahu in beljak drobnejšega jajca. Posebej zavremo 1-2 žlici limoninega soka in 1 žlico vode. Nato počasi zlivamo med sladkor in beljak ter mešamo z žlico. Preikusimo ga razliti čez zadnjo stran žlice - razlivati se mora počasi.
Pečenjak
Vzamemo 1 jajce na osebo, ločimo beljake in rumenjake. Iz prvih naredimo sneg (solimo jih in dodamo vanilijev sladkror). Med rumenjake pa damo sladkor in prilijemo 2 dl mleka ter razžvrkljamo (lahko dodamo tudi žlico ruma). Na vsako jajce damo zvrzhano žlico moke, mešamo in prilivamo (še do 2,5 dl mleka). Testo naj bo gosto. Dodamo sneg ter potresemo 1-2 žlici moke ter nežno premešamo. Posodo namastimo z oljem ter sprečemo prvi del testa (za višino dveh omlet), raztrgamo in premešamo. Postopek ponavaljamo, dokler imamo testo. Če je pregosto, dolijemo kakšno žlico mleka ali mineralne vode ali pinjenca.
Štruklji
Štruklje lahko naredimo tudi iz ajdove moke, lahko dodamo kakšno žlico pšenične ali pirine. Moko je treba popariti: 30 dag moke in 6-7 dl vrele vode, ki jo počasi prilivamo ter mešamo, da dobimo lepo gmoto. Postrgamo stene ter pokrijemo s servieto in pokrovko. Tako naj počiva in se ohladi, vmes pa naredimo naved (skutin, orehov, mesni ...). Testo na dobro pomokani površini (z ostro belo je lažje) oblikjemo ter valjamo v lepo pravokotno obliko. Po potrebi vmes še pomokamo površino, ker je testo lepljivo. Nadevamo in s pomočjo kartice zavijemo. Lahko ga skuhamo na sopari ali v servieti (ožeti in potreseni z drobtinami) do pol ure - posoda mora biti pokrita.
Pita
Pita, pripravljena samo z ajdovo moko, je preveč težka in jo je težje pripraviti. Sestra Nikolina je svetovala uporabo pol ajdove, pol pšenične ali polovico ajdove, četrtino pa pšenične in četrtino pirine moke. Tako bo testo lažje obdelati.
Žganci
Zakaj ostane moka v grudicah, je spraševala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da mogoče odlije preveč tekočine in naj uporablja kuhalnico, ki je na koncu ploščata - v obliki lopatke. Med mešanjem naj večkrat priliva, s kuhalnico pa naj gre do dna in sten posode. Če naredi iz ajdove in pšenične moke, ju mora na začetku premešati.
Biskvit iz rožičeve moke
Biskvit se suši in drobi, če pečemo predolgo, sploh v ventilatorski pečici.
Sestavine: 1 JL rožičeve moke, 2 JL bele moke, sladkor, pecilni prašek, rum, 3 jajca, 1/2 JL olja, 1 JL mleka. Med mešanjem jajc s sladkorjem je treba prilivati olje in nato dodajmo mleko, na koncu pa moko (rožičevo in belo ter pecilni prašek). Nato z mešanjem prenehamo - več mešamo, slabše bo. To vlijemo v pekač in pečemo pol ure.
Pečenje v jena posodi
Sestra Nikolina svetuje, da na začetku pečemo pokrito. Če ni originalnega pokrova, pa pokrijemo z alu-folijo. To naj bo vsaj prvo tretjino časa peke. Ko dovolj naraste (meso pa tudi že zakrkne), lahko odkrijemo in spečemo do konca. Če pa kasneje vidimo, da ima jed že pravo barvo, ni pa še pečena, pa spet pokrijemo.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 14. junij 2021 | Svetovalnica, 17. maj 2021 » |