Kategorija: Zanimivosti nočnega neba

FEBRUARSKI PRIZORI NOČNEGA NEBA

2. FEBRUAR 2018 - Posvetili smo se vizualnemu opazovanju nočnega neba. Na pragu zimskih počitnic, ko je več časa, da se ozremo v nočno nebo in občudujemo lepote Stvarstva, smo torej spodbudili k opazovanju s prostim očesom. V ospredje smo postavili plane… more »

Veliki astro daljnogledi v oddaji Zanimivosti nočnega neba

5. januar 2018 - Prva januarska Doživetja so prinesla 192. oddajo Zanimivosti nočnega neba. Naš gost je bil amaterski astronom Valentin Mikek, ki opazuje globoko vesolje in planete z daljnogledi (binokularji). Ne samo opazuje, daljnoglede tudi sam izd… more »

O prostoru in času - 100 let relativnostne teorije

6. februar 2015 - Odpravili smo se na raziskovanje prostora in časa. Letos bo minilo sto let od Einsteinove relativnostne teorije. Izvirno knjigo tega velikega misleca iz leta 1915 smo dobili zdaj tudi Slovenci v prevodu dr. Matjaža Ličerja, ki smo ga go… more »

Astrofotografija: vesolje skozi foto-optiko

2. januar 2015 - V prvih Doživetjih narave v letu 2015 smo opazovali vesolje skozi oči astrofotografa Braneta Vasiljeviča. Naš gost je velik navdušenec nad tehnologijo, veliko svojega znanja in navdušenja pa je prispeval tudi pri snovanju Observatorija R… more »

Prvi amaterski radijski teleskop

7. november - Oddajo smo posvetili odprtju prvega šolskega radijskega teleskopa na gimnaziji Šendvid. V studiu smo gostili gonilni sili pri tem projektu Klemena Blokarja in Andreja Lajovica. Ob tem smo predstavili še astronomsko društvo Vega, ki je pri t… more »

Najstarejše astronomsko društvo v Sloveniji

03. oktober 2014 - V Sloveniji deluje več astronomskih društev, a mesto prvega in najstarejšega zaseda Astronomsko društvo Javornik. Letos so praznovali 35-letnico delovanja, nekaj iz zgodovine društva in še več o aktualnem dogajanju pa je za našo oddajo… more »

Luna je enkratna!

01. avgust 2014 - "Luna je vsak večer drugačna. In je enkratna!", pravi naš tokratni gost in dober poznavalec Lune Aleksander Božič. Naša je 5 največja Luna v osončju (s premerom 3476 km). V oddaji smo slišali veliko zanimivosti (o svetilnosti, kraterjih… more »

Škof Anton Martin Slomšek o zvezdah in planetih

02. maj 2014 - S prof. Borisom Khamom smo opazovali majsko nočno nebo. Slišali smo, kaj pravi blaženi škof Anton Martin Slomšek o zvezdah in planetih. Odprli smo namreč njegovo Veliko berilo iz leta 1856 in njegovim razmišljanjem dodali najnovejša spozna… more »

9. Messierjev maraton in gostja Teja Fabjan

4. april 2014 - Udeleženka tekmovanja Teja Fabjan v Trnovem nad Novo Gorico je v petih urah in pol našla 102 objekta. To je bilo dovolj za 4. mesto, ki si ga je po številu (ne pa tudi po času) delila z Rokom Ketejem. S Tejo (po izobrazbi geologinjo) smo… more »

Polarni sij nad Ljubljano

7. marec 2014 - V oddaji Zanimivosti nočnega neba smo v  goste smo povabili amaterskega astronoma Jureta Atanackova, ki je skupaj s kolegom Javorjem Kacom konec februarja ujel jasno nebo na Žagarjevem hribu blizu Ljubljane in tam posnel polarni sij.  Tul… more »