Tags: doživetja narave

Triglav, srčni možje in 240 let

12. januar 2018 - Triglav, slovenski simbol je tako ali drugače skoraj vsako leto povezan s kakšnim jubilejem. Leto 2018  bo minilo v znamenju spomina na prvi dokumentiran vzpon nanj, saj mineva 240 let od pogumnega pristopa štirih srčnih mož. Ali so bil… more »

Deset let od smrti Tineta Miheliča

17. oktober 2014 - „Moja navzočnost v gorah je v njihovem »življenju« pomenila le bežen, nepomemben trenutek. Meni pa je izpolnila življenje. Gore so mi vedno žarele v posebnem, čarobnem blesku; še danes čutim globoko v srcu, da mi pojejo pesem o večni l… more »

Raziskovanje vesolja

3. januar 2014 - V prvih januarskih Doživetjih narave smo se ozirali v nebo in ob tem razmišljali... Profesor Boris Kham je zbral nekaj aktualnih novic, povezanih z odkrivanjem vesolja in dodal svoje razmišljanje o smiselnosti vesoljskih poletov. V svo… more »

Via Sancti Martini - nova kulturna pot v Sloveniji

Kulturni center sv. Martin Tourski - Slovenija je v nedeljo 13. januarja v Sveti Trojici v Slovenskih goricah slovesno odprl prvi del Velike evropske kulturne poti Sv. Martin Tourski - VIA SANCTI MARTINI v Sloveniji. Zato smo o poti spregovorili v tokrat… more »

Alpinizem in glasba

13. november - Danes ob 17h bo naš gost Godba vertikale, alpinistična zasedba (Urban Golob, Boris Kofol, Tomaž Žganjar), ki je izdala svoj prvenec Prečenje.         more »

Ivan Sivec o Janku Mlakarju, hudomušnem ljubljanskem hribolazcu

Tokrat smo  se v Doživetjih narave podali po poteh planinskega pisatelja in duhovnika Janka Mlakarja, ki je Slovencem v svojih hudomušnih zapisih prvi približal evropske gore. Njegovo življenje in delo nam je predstavil pisatelj Ivan Sivec. more »

Tričlanska odprava se je vrnila iz indijske Himalaje

Tokrat smo se v Doživetjih narave podali v indijsko Himalajo. Z odprave Garhwal INDIA 2009 so se namreč v začetku oktobra vrnili Silvo Karo, Andrej Grmovšek in Marko Lukić. Svoja doživetja na odpravi je opisal naš tokratni gost, alpinist Silvo Karo. more »

30 let alpinistične šole v Manangu (Nepal)

Aleš Kunaver, vodja šestih himalajskih odprav je pred tremi desetletji od jugoslovanske vlade pridobil sredstva za gradnjo alpinistične šole. V njej slovenski alpinisti še danes z veliko požrtvovalnostjo pripravljajo domačine… za varnejše gibanje v gorah. more »

Koče zapirajo vrata, Vrbova pot na Goričkem

25. september - Konec septembra koče v gorah počasi zapirajo vrata, vendar jih ponekod (sploh ob lepem vremenu) odprejo ob koncu tedna. Poklicali smo v Zasavsko kočo na Prehodavcih (2071 m, PD Radeče) in v Dom Valentina Staniča (2332 m, PD Javornik - Kor… more »

Odmik v samoto, Dolomiti

28. avgust - Štirje srčni možje so pred 231. leti osvojili Triglav (ali so bili res prvi ali ne, verjetno ne bomo izvedeli nikoli). Vendar pa smo se obleganim potem okrog našega očaka tokrat namenoma želeli izogniti. Zaželeli smo si samoto, tišino... "G… more »