Tags: zanimivosti nočnega neba

Luna je enkratna!

01. avgust 2014 - "Luna je vsak večer drugačna. In je enkratna!", pravi naš tokratni gost in dober poznavalec Lune Aleksander Božič. Naša je 5 največja Luna v osončju (s premerom 3476 km). V oddaji smo slišali veliko zanimivosti (o svetilnosti, kraterjih… more »

Škof Anton Martin Slomšek o zvezdah in planetih

02. maj 2014 - S prof. Borisom Khamom smo opazovali majsko nočno nebo. Slišali smo, kaj pravi blaženi škof Anton Martin Slomšek o zvezdah in planetih. Odprli smo namreč njegovo Veliko berilo iz leta 1856 in njegovim razmišljanjem dodali najnovejša spozna… more »

Raziskovanje vesolja

3. januar 2014 - V prvih januarskih Doživetjih narave smo se ozirali v nebo in ob tem razmišljali... Profesor Boris Kham je zbral nekaj aktualnih novic, povezanih z odkrivanjem vesolja in dodal svoje razmišljanje o smiselnosti vesoljskih poletov. V svo… more »

Polarni sij, meteoriti, bolidi... (3. februar 2012)

V tokratno oddajo Zanimivosti nočnega neba je prof. Boris Kham povabil zanimiva gosta. Tudi v Sloveniji je mogoče občudovati polarni sij v določenih pogojih. Seveda pa je potrebno imeti znanje, izkušnje in nekaj sreče, da ga ujameš.  Jure Atanackov in J… more »

Zakaj vesolje navdušuje? (ZNN)

04. december - Opazovanje nočnega neba nekje izven mesta, v tihoti, v miru je kot magnet, ki vleče v prostranstva. Ob tem človek začuti, da je del narave, majhen in velik obenem, ker lahko prodira v globine vesoljstva. Eno takih potovanj nama je pripravi… more »

ZANIMIVOSTI NOČNEGA NEBA - Nikolaj Kopernik

2. oktober - Tokrat smo se najprej sprehodili skozi zgodovino, potem šele po nočnem nebu. Spregovorili smo namreč o Nikolaju Koperniku, saj prof. Boris Kham v Narodni in univerzitetni knjižnici pripravlja razstavo Kopernik v Sloveniji (odprli jo bodo 8.… more »

ZANIMIVOSTI NOČNEGA NEBA - Pavel Kunaver

4. september - v septembrskih Zanimivostih nočnega neba smo se tokrat pogovarjali z doktorjem geografskih znanosti Jurijem Kunaverjem. Pogovor je tekel o njegovem očetu Pavlu Kunaverju kot naravoslovcu, pedagogu in pionirju slovenske amaterske astronomij… more »