196. oddaja
By Matjaž on Okt 7, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
paradižnikova juha s krompirjevimi žličniki
zrezki z gobami
kruhovi cmoki
testenine s sadjem
PARADIŽNIKOVA JUHA S KROMPIRJEVIMI ŽLIČNIKI |
Na olju rahlo zarumenimo čebulo, zraven prilijemo 3-4 žlice vode, da se bo še razkuhala. Zamešamo moko in takoj zalijemo z mezgo, nato pa še z vodo. Dobro pomešamo in naj pride do vrenja. Dodamo kocko ali jušni koncentrat. Mešamo in pazimo, da ne skipi. Zmanjšujemo temperaturo in dodamo še peteršilj in zeleno. Pokrito naj zelo mirno vre še 10 minut. |
ZREZKI Z GOBAMI |
En zrezek naj ima 15 dag, lahko pa naredimo več manjših (za paniranje pa 12 dag). Z lesenim ročajem jih rahlo potolčemo (pokrijemo z vrečico, da ne šprica okrog). Začinimo z soljo, ki smo jih dodali malo popra. Eno stran pomočimo v moko in tisto stran, ki ni pomokana, damo na segreto olje. Opečemo z obeh strani. Nato zadevo ponovimo. Nazadnje jih naložimo kot strešnike, zalijemo z vodo in pokrito dušimo. Vmes pripravimo omako: na maslo damo peteršilj in gobe ter pražimo. Posolimo, po želji dodamo česen in poper ter smetano. Prelijemo na zrezke ali posebej serviramo (če niso vsi za tako omako). |
KRUHOVI CMOKI |
Namesto slanine lahko damo čebulo. Kruh narežemo na kocke, dodamo še ostale stvari (lahko naribamo še muškatni orešček), prelijemo z jajčno mešanico in počakamo, da se vse navlaži. Potresemo z žlico moke in zamešamo. Oblikujemo cmoke in damo v vrelo slano vodo. Manjši se bodo lepše in hitreje skuhali. V vodo damo še žlico moke, da se ne bodo razkuhali. Kuhajo na 12-15 minut. Preverimo! Preložimo v drugo posodo. So kot samostojna jed ali priloga h golažu in obaram. |
TESTENINE S SADJEM |
Skuhane testenine (karkoli razen špagetov) ohladimo (lahko še skuhamo prejšnji dan). Sadje narežemo, damo v posodo (dodamo še cimet, sladkor in vodo po potrebi). Zmehča se v 10 minutah. Če je vse sveže pripravljeno, damo na krožnik in zmešamo. Sicer pa ½ sadja zmešamo s testenino in damo v pekač. Na vrhu damo sadje, premažemo s smetano in damo v pečico za 10 minut (150 - 180 °C), da se pregreje. Za samostojno jed pa lahko obogatimo z jajčno mešanico s smetano na vrhu in pečemo, da zakrkne. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 197. oddaja | 195. oddaja » |