195. oddaja
By Matjaž on Sep 30, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
krompirjeva kremna juha
špinačni zvitek
testenine s paradižnikom
grajska sladica
KROMPIRJEVA KREMNA JUHA |
Po načinu praženja: na olju pražimo čebulo, ko postane rahlo rumena, dodamo na kocke narezano zelenjavo (gomolji peteršilja, korenja, zelene), nato še krompir. Zalijemo in solimo, po želji dodamo koncentrat ali sok pečenke. |
ŠPINAČNI ZVITEK |
Lahko je samostojna glavna jed ali priloga namesto testenin ali krompirja. Najprej skuhamo bešamel omako: raztopimo maslo, zamešamo moko in ko je povezana, zalijemo s hladnim mlekom. Z metlico mešamo, da se zgosti in dobimo bel puding. Vre naj 3-4 minute. Odstavimo in dodamo rumenjake (iz beljakov pa naredimo sneg), špinačo, sesekljan peteršilj in česen (če ju ni v špinači), sneg in po njem žlico drobtin ali moke. Rahlo z metlico zmešamo kot biskvit. Damo na pomokan pekač, rahlo poravnamo in damo za 12 minut v 210 °C vročo pečico. Med tem zmešamo sestavine za nadev in prelijemo po biskvitu. S karticami za testo kar na pekaču zavijemo in pečemo še nekaj minut pri 185 °C. Narežemo in naložimo na krožnik. Šunko lahko izpustimo in namesto te naribamo trd sir. |
TESTENINE S PARADIŽNIKOM |
Čebulo rahlo pražimo, dodamo na tanke kocke narezano papriko (ostane ne preveč gladka omaka in to je še posebej okusno) in paradižnik (da je brez lupine, ga potopimo v toplo vodo) oz. 2 dl mezge. Počasi naj kuhlja, na koncu sesekljamo zelišča ali na drobimo posušena. Lahko naredimo večjo količino in jo bomo dali konzervirat. Takrat peteršilja in origana ne dajemo, ampak ko bomo sveže pripravljali. |
GRAJSKA SLADICA |
Naredimo sneg, dodamo 3 žlice sladkorja, vlijemo rumenjake, malo pomešamo in z ročnimi metlicami zamešamo moko s pecilnim praškom. Pečemo pri 200 °C. Vmes v posodi (ne plastični) nad soparo skuhamo kremo: zmešamo jajca in sladkor, zalijemo z vrelim mleko in enakomerno rahlo mešamo. Ko je kuhano (kot puding) odstavimo in lahko dodamo aromo (sok margarine ali liker). Dodamo še smetano. Skledo obložimo z biskvitom (navlažn s kavo ali sokom), nato pa izmenoma kremo, biskvit, naribana čokolada, mandljeve liste ... Na vrhu lahko damo smetano. Nalagamo z veliko žlico. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 196. oddaja | 194. oddaja » |