197. oddaja
By Matjaž on Okt 14, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
zeljna juha
ribji file z zelišči
krompirjev hren
špinačne palačinke, solata
mandeljnove rezine - odgovor Mariji Ivanki iz Nove Gorice
ZELJNA JUHA |
Zelje operemo in narežemo na 1 cm velike kocke (rebrca stanjšamo) ter damo kuhati v vrelo vodo. Vre približno. 10 minut (ni treba, da je povsem kuhano). Olupimo krompir in narežemo na štiri dele, zalijemo z vodo, dodamo korenček in skuhamo. Med tem narežemo čebulo in jo damo pražiti. Krompir odcedimo in stlačimo. Dolivamo krompirjevko, praženo čebulo ter zalijemo vso krompirjevko. Dodamo zelje in počakamo, da še enkrat zavre. Če je treba zgostiti, na čebuli popražimo moko. V juho damo strt česen in pečenkin sok. Pred serviranjem potresemo sesekljan peteršilj. Lahko jo pojemo s kruhom, obogatimo jo lahko z mesom. |
RIBJI FILE Z ZELIŠČI |
Uporabimo morske ribe (oslič ...), sladkovodne pa pripravimo raje cele. Ribe posolimo in pokapljamo z limoninim sokom (boljši okus in meso je bolj čvrsto). Opečemo jih na vročem olju. Preložimo v jena posodo, narastkovo skledo ali pekač. Prelijemo s smetano in vinom ali limoninim sokom in jih na plošči (ali v pečici)do konca pokrito dušimo - 15 minut. Zadnjih pet minut potresemo z zelišči (vejico ali dve posameznega zelišča sesekljamo). |
KROMPIRJEV HREN |
Krompir skuhamo kot za pire. Odcedimo in stlačimo. Vmes prilivamo hladno olje in mešamo z metlico. Prilivamo vročo krompirjevko, nariban hren ali iz kozarčka. Naredimo sočen krompir, da ga nalagamo z zajemalko. V skledi ga potresem z drobnjakom. Poda se k polpetam, hrenovkam, drugi mesnini... |
ŠPINAČNE PALAČINKE |
Najprej spečemo omlete (dodamo še malo sladkorja, da se lepše zapečejo). Nadev: skuti dodamo narezan kruh, špinačo ali blitvo, peteršilj, 1-2 stroka česna, jajce, smetana (ali mleko), da dobimo gost, a sočen nadev. Damo ga počivati, nato naložimo po omletah, ki jih zavijemo glede na velikost pekača, kjer bomo pekli. Prelijemo jih z jajčnim mlekom, prebodemo z dvorogelno vilico. Pri 190 - 200 °C pečemo 15 minut. Preliv pomaga, da palačinke ostanejo sveže, da se ne posušijo. Pri mesnih palačinkah porabimo juho in jajca, sicer pa mleko in jajce. |
MANDELJNOVE REZINE |
Mandlje (potopimo v vrelo vodo in oluščimo ter obrišemo) zmeljemo, med servieto zdrobimo otroške piškote. Rumenjake zmešamo s polovico sladkorja. Prilivamo raztopljeno maščobo, dodamo sneg (s čistimi metlicami naredimo s polovico sladkorja), potresemo še mandlje s piškotnimi drobtinami in zamešamo. Pečemo 15-20 minut. Ohladi se na deski, nato nanesemo stepeno sladko smetano, ki smo ji dodali marmelado (fina - breskova, marelična ...). Počaka na hladnem. Namesto mandljev damo lahko orehe. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 198. oddaja | 196. oddaja » |