Maščoba se peni. Kruh se drobi. Kuskus.
By Matjaž on Mar 1, 2011 | In odgovori | Pošlji odziv »
vprašanje poslušalke Nade: pri cvrtju krhkih flancatov se mi maščoba peni - kaj je narobe in ali se lahko pustne dobrote cvre v domači masti?
odgovor sestre Nikoline: če v testo daste malo alkohola, je neprimerno boljše. Lahko pa damo v hladno olje dve, tri žlice ruma ali žganja. Alkohol preprečuje penjenje. Hkrati pa v testo ni dobro dati preveč smetane in sladkorja. Tudi to namreč povzroča penjenje. Bolje je testu dodati nekaj belega vina in žganje v hladno (!) olje.
Pustne dobrote se lahko cvrejo v domači maščobi. To je polna maščoba in nekoč smo cvrli samo na domači maščobi. Nato smo dajali pol olja, pol masti, zdaj prevladuje olje, ker želimo narediti manj mastno in tudi masti primanjkuje. Pomembno je, da se izdelek ne napije ne olja, ne masti.
vprašanje poslušalke Helene: pečem domač kruh, svež je v redu, mehak in dober, naslednji dan pa se drobi. Kaj je narobe?
odgovor sestre Nikoline: krušna pol bela moka naredi suho testo in tekočino običajno prilivam, nikoli pa nimam točno odmerjene. Testo mora biti prijetno mehko, dobro pregneteno in lepo vzhajano. Tak kruh se ne bo drobil. Drobi se, če je pretrd, če je testo pregosto pripravljeno. V testo dajte tudi dve, tri žlice olivnega olja (pri kilogramu moke).
vprašanje poslušalke Jane: kako se uporablja kuskus?
odgovor sestre Nikoline: lahko ga uporabljamo kot zdrob ali pa skuhamo kot riževe jedi: ga skuhamo na mleku ali pa popražimo in zalijemo ter imamo kot prilogo.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Ajdova potica. Jedi brez surovih jajc. | Prenizek kruh. Potica se sesede. » |