Svetovalnica, 26. julij 2021
By Matjaž on Jul 27, 2021 | In odgovori | Pošlji odziv »
Bučkina juha, vanilijevi rogljički, hladna kumarična juha, krhko testo, vlečeno testo, stročji fižol z ocvirki … To so bila vaša vprašanja za sestro Nikolino. Prisluhnite odgovorom. Slišali smo recept poslušalke za šmorn (pečen, kot jed k solati).
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Bučkina juha
Bučke lahko le delno olupimo, očistimo semen in grobo naribamo. Nežno solimo in premešamo. Vzporedno damo kuhati 2-3 krompirje (olupljene in narezane) s korenčkom ter pražimo čebulo. Ko je dovolj pražena, dodamo ožete bučke in jih spražimo. Dodamo malo mlete kumine in stlačen krompir, ki mu dodamo strt česen ter žličko olja. Previdno prelijemo krompirjevko. Po potrebi solimo in na koncu dodamo žlico kisa in peteršilj. Enako pripravimo juho iz kumar. Če je juha preveč redka, zamešamo vanjo žlico kosmičev.
Vanilijevi rogljički
Klicala je poslušalka, ki ji niso uspeli vaniljevi rogljički. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pazi na količino pecilnega praška, na dovolj časa za počivanje testa ter na pravo temperaturo ob tem,
Recept sestre Nikoline: 25 dag moke, 18 dag masla, 1 drobno jajce, nožev vrh pecilnega praška, 5 dag sladkorja, 5 dag mletih orehov in cimet.
Druga poslušalka je pojasnila, da je bila pečica prevroča (največ 180 stopinj)
Feferoni
Lahko jih vloži v kozarce (kot papriko, kumare ...), narezane lahko zamrzne (dodali bodo dober okus mletemu mesu) ...
Hladna kumarična juha
To je bolj gosta juha. Kumare naribamo, solimo in počakamo, da spustijo vodo. Posebej skuhamo krompir, ga zmečkamo in mu dodamo strt česen. Za zabelo popražimo zaseko ali ocvirke, poprašimo z žličko pirine moke in dolijemo 1/2 dl domačega kisa - vre naj 2-3 minute, dodamo mleto kumino. To dodamo kromirju, počakamo, da se ohladi. Nato še 1/2 litra kislega mleka in jogurta in kozarček kisle smetane ter ožete kumare.
Krhko testo
Poslušalka je spraševala, kako se naredi krhko testo, predvsem v kakšni obliki dodamo maslo. Sestra ji je svetovala, naj najprej v moko preseje pecilni prašek, nato doda narezano maslo ter to z rokami zdrobi. Poleti je to malo težje delati. Nato doda vse ostale sestavine: sladkor, aroma, jajca ... Pri 60 dag moke se da 4 jajca ali 3 jajca in žlico kisle smetane. Testo mora biti mehko in mora počivati na hladnem. Valjati je potrebno previdno, čim bolj na hladnem. Navijemo na valjar in preložimo na pekač.
Zmrznjeno vlečeno testo
Poslušalko je zanimalo, ali lahko vlečeno testo zamrzne in nato kasneje uporabi za sirov ali jabolčni zavitek? Sestra tega ne prakticira, saj se ji zdi hitrje in lažje narediti ga sproti. Zmrznjeno testo (iz skrinje ga damo vsaj večer prej) bo po odtalitvi vlažno, zato ga je treba bolj potresti z moko.
Stročji fižol z ocvirki
Stročji fižol skuhamo. Takoj ga odlijemo in preložimo na krožnik ter zabelimo z vročimi ocvirki. Če je še nekaj časa do kosila, ga odlijemo in pokapljamo z oljem ter shranimo v pokriti posodi.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 8. september 2021 | Svetovalnica, 12. julij 2021 » |