Svetovalnica, 12. julij 2021
By Matjaž on Jul 16, 2021 | In Glavna jed, Zelenjavna, odgovori, Testenina, Kaše, Bučke | Pošlji odziv »
Kako pripraviti poletna kosila z zelo malo kuhanja ali brez njega pa jajčne omlete (z zelišči in zelenjavo), žganci (koruzni in ajdovi), ribezov sok in ribezova marmelada, rženi kruh … To so bila vaša vprašanja za sestro Nikolino. Prisluhnite odgovorom.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Poletno kosilo
Za glavno jed lahko naredimo kaj iz krompirja, kar je hitro kuhano - narezanega na listke. Krompir lahko zabelimo z maslom, hladnim oljem, z ocvirki, zaseko, prepraženo čebulo ... Zraven ponudimo špinačo (damo na žlico olja in česen) in seveda solato ...
Jajčna omleta
Jajca razžvrljkamo in dodamo sesekljana zelišča (lahko tudi sesekljan drobnjak). To zlijemo v ponev ter spečemo z obeh strani. Sicer pa jo naredimo, da na čebuli pražimo in pražimo tanko narezano zelenjavo in nato prelijemo z razžvrkljanim jajcem ter opečemo z obeh strani.
Ribezov sok
Ribezove jagode moramo očistiti, torej odstraniti peclje. Del jagod damo kuhati v kozico, druge pa damo v sokovnik. Skupaj naredi sok, naj pride do vrenja. Po potrebi dolijemo vodo. Po okusu dodamo sladkor in ustekleničimo. Te položimo vodoravno ter pokrijemo.
Rženi kruh
Če zaradi alergije ne smemo kruha iz pšenične moke, ga naradimo iz ržene moke, a zraven dodamo še malo pirine ali koruzne ali ajdove moke. Zadnji dve je treba poparit: moko damo v skledo in mešamo s kuhalnico, vmes pa počasi prelivamo vrelo vodo, da nasane žganec. To razporedimo po skledi, da se hitreje ohladi. Nato dodamo rženo moko, kvas, sol ob strani in prilivamo vodo, žlico olja ali masla ter ugnetemo testo. Sestra priporoča, da se tak kruh speče v modelih, tako se ne razleze.
Ribezova marmelada
Ribezove jagode damo kuhati v kozico, prilijemo malo vode, kuhamo in vmes mešamo. Dobro je, da prepasiramo in sladkamo. Za 1 liter te sadne mešanice je treba dodati 25 dag sladkorja ...
Žganci
Za 1/2 litra ajdove moke damo v lonec kuhati 6-7 dl vode. Ko zavre, solimo ter stresemo moko ter nazaj pokrijemo. S ročajem kuhalnice naredimo luknjo v moko in kuhamo do 10 minut. Nato cca. pol tekočine odlijemo in z vilicami mešamo, da naredimo žgance. Zabelimo z vročo maščobo (olje, zaseka z ocvirki) in z dvorogelno vilico premešamo. Poslušalec je svetoval, da lonec odstavi in po vreli vodi najprej posuje pšenično moko, nato pa ajdovo moko (pri koruzni moki tega ni treba narediti). Od odlije vso vodo in zmeša z mešalnikom. Vodo po malem priliva.
Bučke
Ali je potrebno bučke olupiti in ali se lahko jedo surove? Sestra Nikolina pravi, da mladih ne lupi, starejše (in posledično) pa lupi. Surovih še ni poskusila, saj je veliko drugih načinov priprave.
Poletne solate
Lahko naredimo solate iz testenin, riža, kaš ... To skuhamo in dodamo pripravljeno zelenjavo, lahko pa samo s prelivom ali marinado.
Uporaba telečjih zrezkov
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, da jih lahko uporabi v kakšni omaki. Lahko meso zmelje, doda bešamel, namaže omlete, zavije in speče ... Tretji način je, da namaže na vlečeno testo, naredi štrukeljce, ki jih skuha v juhi ali speče - tudi kot mesni zavitek s porom.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 26. julij 2021 | Svetovalnica, 28. junij 2021 » |