Svetovalnica, 8. september 2021
By Matjaž on Sep 8, 2021 | In Juha, odgovori | Pošlji odziv »
Zakuha za govejo juho, špinačna juha, marmelada iz bezgovih jagod, blanširanje špinače in blitve, vinska omaka ob govedini ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino, ob koncu katere so radijci sestri pripravili posebno presenečenje. Prisluhnite odgovorom.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Vliti rezanci
To je zakuha za praznik, za mesno juho. Potrebujemo jajca in moko: na eno jajce dve zravnani žlici moke (mehko ali ostro, prilagodimo debelinin jajc). Jacja razžvrljkamo z metlico, dodamo moko ter pripravimo prijetno gosto zmes. Malo naj počiva. Nato skozi lijak vlivamo v vrelo juho in sproti pobiramo ter jih nato vrnemo v juho, do 10 minut počasi vrejo pokrito. Če vrejo predolgo, se juhi spremeni okus.
Špinačna juha
Je dovolj hranljiva, ima veliko vitaminov in rudnin, primerna tudi ob fizični aktivnosti. Špinačo ali blitvo damo v vrelo vodo, da samo prevre - minuto do dve. Pobremo jo v mrzlo vodo ter pretresemo na cedilo. Narežemo in zmiksamo. Zraven dodamo 2-3 česne in peteršilj. Posebej v kozici pogrejemo olje, zamešamo žlico moke ter takoj zalijemo (z mlekom ali vodo). Nato dodamo špinačo. Ko pride do vrenja, pustimo 1-2 minuti in nato odstavimo. Dodamo žlico kisle smetane. Ne delamo jo prezgodaj, da ne stoji dolgo, sploh pa je ne pustimo na vroči površini, da ne postane rjava, ampak ohrani lepo zeleno barvo. Lahko ponudimo z zlatimi kroglicami ali opečenimi kruhovimi kockami ali omletni rezanci.
Oglasila se je poslušalka, ki v vodo, v kateri prevre špinačo oz. blitvo, damo malo mleka - tako barva ostane zelena.
Marmelada iz bezgovih jagod
Kako dolgo se kuha maremelada iz bezgovih jagod, je spraševala poslušalka. Ne dolgo, je odgovorila s. Nikolina. Malo naj povrejo, nato jih spasiramo, osladkamo, po želji dodamo kislo jabolko in malo limoninega soka. Naredimo poskus: žličko marmelada damo na krožniček in če se ne razleze, je kuhana. Damo jo v vroče manjše kozarčke.
Drugi način uporabe bezgovih jagod pa je, da jih damo v skrinjo in potem po žlicah dodajamo v jabolčni kompot.
Vinska omaka
To je priloga h govejemu mesu. Pogrejemo malo maščobe, zamešamo žlico moke in jo popražimo, da malo porjavi. Zalijemo z mešanico vina in vode (glede na sladkost vina). Nato dodamo malo sladkorja, soli in cimet. Pogosto mešamo, da se lepo zgosti. H govejemu mesu se poda tudi krompirjeva omaka.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 27. september 2021 | Svetovalnica, 26. julij 2021 » |