Svetovalnica, 21. marec 2022
By Matjaž on Mar 23, 2022 | In odgovori | Pošlji odziv »
Šmorn, razpokančki, srnin golaž, ocvrti svinjski zrezki, kislo zelje in kisla repa, vampi s slanino, hren, kvas, riž, krofi … so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Hren
Poslušalka bi rada ohranila že izkopane korenine hrene. Lahko jih zavije v časopisni papir in shrani v hladilniku. Po potrebi naj ga da v vrečo. Lahko pa pusti v zemlji ter malo zalije. Nariba naj ga takrat, ko ga bo potrebovala.
Krofi so votli
Sestra je poslušalki svetovala, naj jih mogoče nekaj minut dlje vzhaja. Vsekakor naj naredi poskus z enim krofom in bo videla, kakšen bo rezultat.
Kvas v zamrzovalniku
Večjo količino kock kvasa lahko zamrznemo. Zvečer pred uporabo vzamemo potrebno količino kock iz zamrzovalnika v pokrito posodico.
Ocvrti zrezki
Vzamemo kare oz. hrbtni del mesa. Okusno je, če zrezke narežemo zvečer, jih z dlanjo potolčemo, začinimo s soljo in poprom, pokapljamo z olivnim oljem in nalagamo enega čez drugega. Pokrijemo in damo na hladno. Naslednji dan jih paniramo (moka, jajce, drobtine ali moka in jajce) in damo v vroče olje. Ocvremo jih pokrito in umirjeno. Naložimo jih na pekač in deloma pokrijemo.
Porabiti kislo zelje in repo
Iz tega pripravljene jedi so še vedno dobrodošle, čeprav smo že v drugi polovici marca. Zelje ali repo lahko gosto naložimo v plastično posodo ali kozarce in shranimo v hladilniku. Ivana je svetovala, da se zelje naloži v kozarce, dobro zapre, naloži v vedro in prelije z vodo.
Razpokančki
Zanje potrebujemo čokolado v prahu. Poslušalki, ki bi jih rada delala z belo čokolado, je svetovala, naj jo omedi, da je mehka. Zmešati je potrebno sladkor in rumenjake. Tu dodamo to zmehčano čokolado. Potem dodamo še sneg iz beljakov, ki mu dodamo kokos (in čokolado v prahu). Kroglice dajemo na peki papir v vročo pečico - 180 stopinj. Ko razpokajo - do 10 minut, jih vzamemo iz pečice in pustimo še nekaj minut na pekaču.
Riž
Kako skuhati riž, da ne bo lepljiv, sprašuje poslušalka. Ko je kuhan, ga dobro odcedimo, stresemo v posodo, pokapljamo z oljem in dobro premešamo. Ne sme pa biti razkuhan.
Šmorn
Ta jed je podobna pečenjaku. Sestavine: jogurtov kozarček moke, jogurtov kozarček mleka, 2 jajci, malo maščobe in soli. Zmešamo in zlijemo na vroč, namaščen pekač, ki ga damo v vročo pečico (180-200 stopinj). Pečeno bo v 15-ih minutah, vmes ne odpiramo vrat. Poškropimo z vodo, pokrijemo in razrežemo na koščke.
Srnin golaž
Dela se po istem postopku kot goveji golaž. Meso razrežemo in damo na praženo čebulo. Meso mora zakrkniti, nato ga solimo in dodamo še malo česna in košček sveže paprike, lovorjev list, šetraj, rožmarin, brinjeve jagode ... Ko je meso praženo, dolijemo tekočino (vročo vodo, juho, krompirjevko) in počakamo, da se zmehča. Naredimo podmet. Za boljši okus lahko dodamo malo rdečega vina ali domačega kisa.
Vampi s slanino
Postopek je enak, kot pri vampih v omaki. Dodatno narežemo slanino. Ko se čebula začne pražiti, dodamo to sesekljano slanino. Ko začne čebula rumeneti, dodamo vampe in malo česna.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 11. april 2022 | Svetovalnica, 7. marec 2022 » |