Svetovalnica, 11. april 2022
By Matjaž on Apr 13, 2022 | In odgovori | Pošlji odziv »
Priprava jedi za velikonočni žegen, pečena domača slanina, šunka, čebula, rumen limonin led, nadev za potico, pariška krema ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Sestra Nikolina je uvodoma svetovala, naj se na pripravo prazničnih jedi in jedi, ki jih bomo nesli k blagoslovu oz. žegnu, pravočasno pripravimo. Prav tako pripravimo tudi posodo, košaro, prtiček ...
Pečena domača slanina
Poslušalca je zanimalo, kako naj speče domačo okajeno in soljeno slanino oz. panceto. Sestra Nikolina je svetovala naj jo speče kot pečenko: v pečici z mesenim delom spodaj, mastni del pa naj bo zgoraj. Na pekaču naj bo malo vode, kakšno zrno popra in lovorjev list. Ko začne rumeneti, jo obrne. Pečena bo čez 3/4 do 1 uro. Potem jo ohladimo.
Meso za žegen
Meso damo kuhati v vrelo vodo in ga kuhamo pokrito. Čas kuhanja je odvisen od starosti mesa - od eno uro do dve uri. Meso pustimo v vodi, posodo odkrijemo in tako naj se ohlaja, da ostaja sočno, vmes ga obrnemo. Ko je voda mlačna, meso vzamemo ven, ga osušimo in zavijemo v folijo. Lahko pripravimo tudi testo za kruh, ga razvaljamo, na sredino položimo meso in ga z vseh stran zagrnemo ter vse skupaj zavijemo v alu folijo. Nabodemo in postavimo v vročo pečico. Na 1 kg mesa se peče 50 do 60 minut. Če se bo predolgo kuhalo ali peko, se bo ob rezanju drobilo. Vodo, v kateri smo kuhali meso, uporabimo za suho juho - v njej zakuhamo riž ali testenine. Če je ta voda premočna, jo lahko shranimo v posodicah v skrinji za joto, ješprenj ... Če imamo zmrznjeno meso, ga najprej odtajamo in nato damo kuhati.
Hren v kozarčkih
Hren naribamo v domači sadni kis s soljo, vmes večkrat pomešamo, da ostaja bel. Nato ga naložimo v kozarec in dobro natlačimo.
Šunka v plastičnem ovoju
Poslušalko je zanimalo, kako je s kuhanjem šunke, ki naj bi jo po navodilih proizvajalca skuhala kar v plastičnem ovoju, v katerega je zapakirana. Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj upošteva navodila proizvajalca.
Ohraniti čebulo
Poslušalca je zanimalo, kako naj ohrani zimsko čebulo, ki odganja. Sestra Nikolina mu je svetovala, naj jo da v hladilnik, tam dlje časa ostane in kasneje začne odganjati. Sicer pa jo lahko očisti, nareže in na maščobi spraži do zlatorumene barve, soli in naloži v kozarčke.
Limonin led rumene barve
Kaj naj dodam limoninemu ledu, da bo imel rumeno barvo, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj doda rumenjak ali pa močan kamilični čaj.
Da ne bo pekla zgaga
Da ob uživanju potice ne bo pekla zgaga, je poslušalka svetovala, naj v nadev namesto mleka damo belo vino. Tako kot mleko tudi vino prevremo. Pomaga tudi, če nadevu dodamo malo lešnikov, ožeto pomarančo, da orehe prevremo v vrelem mleku ...
Pariška krema
Za kremo potrebujemo: 1 jajce, 1 dl mleka, 2 žlici sladkorja, 1 žlico kakava in 1,5 žlice čokolade v prahu. To skuhamo v vodni kopeli, da dobimo zgoščeno zmes. Odstavimo, dodamo 1-2 žlici ruma in ohlajamo. Zamešamo v dobro stepeno smetano. Lahko naredimo masleno kremo: 20 dag masla dobro zmiskamo in prilivamo ohlajeno čokoladno kremo.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 25. april 2022 | Svetovalnica, 21. marec 2022 » |