Svetovalnica, 7. marec 2022
By Matjaž on Mar 8, 2022 | In Sladica, odgovori | Pošlji odziv »
Jajčno cvrtje za zajtrk, droži, rolada, goveji zrezki, šarkelj, štruklji … .. so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino. /p>
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Droži
Poslušalko je zanimalo, koliko droži bi potrebovala za 1 kg kruha. Sestra ji je povedala, kako naj sama pripravi droži. Za 1 kg moke potrebuje 2 dl droži. Sicer pa ob pripravi kruha ostanek testa postrga na krožnik Tak kruh vzhaja dolgo, tudi 3 ure. Lahko ga naredi tudi zvečer in pusti vzhajati čez noč.
Goveji zrezki
Čim prej jih začinimo, da se marinirajo: potresemo sol in poper ter pomažemo kapljice olivnega olja. V ponvi jih opečemo z obeh strani, nato jih naložimo (kot strešnike), ob strani damo drobno sesekljano čebulo, strt česen in prilijemo malo juhe ali vroče vode ter počasi dušimo do mehkega. Po potrebi dolijemo tekočino. Kasneje lahko naredimo zelenjavno, gobovo ali kakšno drugo omako.
Jajčno cvrtje
Jajca razžvrkljamo v skodelici in posolimo. V ponev damo malo maščobe in naj se počasi pogreva. Ko je vroča, zlijemo jajčno mešanico. Da bo zajtrk krepkejši, dodamo nariban sir ali pa koščke mesnine (salama od narezka). Lahko pa naredimo tudi z ocvirki, ki jih dobro pogrejemo na začetku in čez to zlijemo jajčno mešanico.
Kroglice moke v žgancih
Zakaj so v žgancih nerazpuščene kroglice moke, je zanimalo poslušalko. Sestra je svetovala, naj moko vedno na začetku priprave preseje
Kuhanje štrukljev
Sestra Nikolina svetuje kuhanje štrukljev v servietih (zmočena in z malo drobtinami). Najbolj je, da imamo za to priložnost posebne serviete, ki jih operemo z majhno količino praška in dobro ožamemo.
Rulada se prime
Zakaj se rulada prime peki papirja, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj peki papir namaže s kapljicami olja. Ko je rulada pečena, jo vzamemo iz pečice, obrnemo na servieto na deski in takoj potegnemo dol peki papir. Ohlapno zavijemo. Če je biskvit presuh, ga malo navlažimo.
Šarkelj
Zakaj šarkelj na sredin upade, je zanimalo poslušalca. Sestra pravi, da bi se to lahko zgodilo, ker je premalo pečen ali ker je testo zelo mehko (z veliko tekočino). Svetuje tudi, da pekač med peko obrnemo oz. zamenjamo položaj v pečici.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 21. marec 2022 | Svetovalnica, 21. februar 2022 » |