Svetovalnica, 7. november 2022
By Matjaž on Nov 11, 2022 | In odgovori | Pošlji odziv »
Meso za golaž, jedi iz pora, kaki, žganci, marmelada v pecivu, shranjevanje korenja, petršilja, paradižnika, čebula, ki gnije ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Shranjevanje paradižnika
Če je posajen v loncu, ga prenesemo v zavetje, da do konca dozori. Sicer ga poberemo, naložimo v nizke gajbice in pokrijemo s časopisnim papirjem. Tako bo paradižnik lepo dozorel do oranžne, celo do rdeče barve.
Čebula, ki gnije
Najbolje, da jo očistimo, narežemo, solimo in pražimo (najbolje na svinjski masti). Še vroče naložimo v kozarce, ki jih dobro zapremo. To shranimo v shrambi, odprt kozarec pa v hladilniku.
Marmelada uhaja iz žepkov
Najbolj primerna je slivova ali kutinova marmelada, sicer pa lahko zgostimo s piškotnimi drobtinami ali z mletimi orehi ali s suho skuto. Poklicala je poslušalka in svetovala uporabo termostabilne marmelade.
Kaki
Obrane kakije lahko shranimo v skrinji ali v zelo hladnem in temnem prostoru. Mehkejše pa naložimo v posodice in zamrznemo v skrinji. Lahko pa naredimo tudi kakijevo marmelado.
Jedi iz pora
Juho naredimo tako, da narezan por pražimo na maščobi, solimo in malo popramo. Posebej skuhamo krompir s korenčkom, stlačimo in zabelimo s porom. Dušen por je lahko tudi dobra priloga k mesnim jedem. Lahko ga uporabimo pri pripravi lazanje. Pozimi zelo prija tudi porova solata (z dodatkom kuhanega narezanega krompirja in koruze ter jogurtnim prelivom).
Meso za golaž
Govedina je vedno malo vlaknasta. Zato naj bo meso od vratu, ne od bočnika ali flama. Krhko meso je potrebno pražiti na čebuli in prilivati malo tekočine. Pomaga lahko tudi priprava v ekonom loncu.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 21. november 2022 | Svetovalnica, 24. oktober 2022 » |