Svetovalnica, 24. oktober 2022
By Matjaž on Okt 28, 2022 | In odgovori | Pošlji odziv »
Turšija, shranjevanje črne redkve, testo za pico, juha iz zamrznjenih gob, lahka zelenjavna juha, klobuk od kisa, enolončnica od leče, jedi iz sladke repe ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Turšija
Poslušalka sprašuje ali naj vodo za pripravo turšije prekuha ali ne in tudi kako je z uporabo konzervansa vinobran. Sestra ji je svetovala, naj vodo v vsakem primeru prekuha. Pripravi naj mešanico, kot je v receptu (doda kis, sol, sladkor), vinobran naj tudi uporabi, ker je t.i. stabilizator.
Skladiščenje črne redkve
Lahko jo shrani v lesen zaboj, ki ga obda s papirjem in nalaga plasti mivke ali suhe zemlje in črne redkve. Lahko uporabi tudi suho žaganje. Nalaga lahko tudi v najlon vreče, ki pa naj ostanejo odprte. Tako lahko skladiščimo tudi korenje, kolerabo ... Poslušalka je z nami delila izkušnjo skladiščenja med mahom s skal ali lubja, ki je tanjši.
Testo za pico
Iz polnozrnate pirine moke je testo nekoliko drugačno, a delamo ga enako, kot iz bele moke. Dodamo kvas, rumenjak, zamesimo z vodo ali polovičnim mlekom, obvezno moramo zabeliti z (olivnim) oljem. Naredimo mehko testo in razvaljamo ga šele, ko vzhaja. Pekač pa namažemo s trdo maščobo.
Juha iz zamrznjenih gob
Sestra Nikolina je svetovala, da tako juho skuhajo sproti, ne priporoča, da jo zamrzujejo. Lahko pa tako juho pogrevamo še isti dan, najbolje je v mikrovalovni pečici.
Zelenjavna juha
Zelenjavo narežemo, vmes pristavimo vodo. Ko zavre, vložimo zelenjavo, da čim prej zavre. Vre naj le toliko, da je mehka. Po želji dodamo začimbe ali dišave npr. lovorjev list in solimo, pred serviranjem še žlico vina ali domačega kisa, nazadnje pa, ko juha ne vre več, tudi narezan peteršilj. Juho lahko zgostimo, če v njej kuhamo krompir.
Uporaba klobuka pri pripravi kisa
Ne smemo ga prehitro odstraniti s kisa, saj nam pomaga ohraniti kis. Ena od poslušalk je svetovala naj ga uporabimo pri čiščenju straniščne školjke, še posebej kamna ...
Juha iz leče
Lečo namočimo in damo kuhati, dodamo lahko kakšen korenček, okus okrepi spražena čebula, lahko dodamo tudi krompirjevo juho.
Juha iz štorovk
Ali lahko skuhamo juho v isti vodi, kot smo jo imeli za obarjenje, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, da to lahko stori.
Jedi iz sladke repe
Repo narežemo na listke in skuhamo z malo soli in kumine. Kuhano odcedimo in dodamo v juho iz krompirja, ki jo skuhamo posebej. Dodamo še praženo čebulo. Za barvo in boljši okus lahko dodamo še korenje. Lahko naredimo tudi praženo oz. dušeno repo.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 7. november 2022 | Svetovalnica, 10. oktober 2022 » |