Svetovalnica, 21. november 2022
By Matjaž on Nov 25, 2022 | In odgovori | Pošlji odziv »
Jedi iz ohrovta, kuhanje krompirja, mašinski keksi, keksi s salom, kvas, pasta fižol, žganci ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Shranjevanje ohrovta
Glave lahko zavijemo v časopisni papir in shranimo v hladilniku ali zelo hladni shrambi. Sicer pa narežemo za juho ali liste uporabimo za ohrovtove klobasice: liste poparimo, nadevamo z mesom, zavijemo ter damo v skrinjo. Listni ohrovt, katerega listi so bolj debeli, je uporaben za juho. Liste naložimo v škatlo in shranimo v hladilniku, obarjene pa lahko shranimo v skrinji. Iz tega lahko pripravimo tudi različne priloge ali omake.
Kuhanje krompirja
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj se krompir ne kuha predolgo. Če bo vrel predolgo in na visoki temperaturi, se lahko razkuha. Na kocke narezan krompir takoj, ko je kuhan (10-12 minut), odcedimo in zabelimo. V pokriti posodi bo počakal do kosila. Če bi ga pustili v vodi, bi se preveč razmehčal. Za izdelavo testa je najbolje, da ga skuhamo v olupku, takoj pretlačimo in zabelimo ter ohladimo.
Strojni keksi
Lahko jih naredimo z maslom ali s salom. Razmerje maščob je lahko poljubno. Potrebujemo: 1 kg moke in 2 pecilna praška, zdrobimo 30-50 dag maščobe (masla ali sala), 30 dag sladkorja v prahu, 4 jajca, 2 žlici ruma in kislo smetano (ali sok dveh limon). Z roko naredimo krepko testo. Pustimo ga počivati in nato s pomočjo mesoreznice oblikujemo kekse.
Keksi s salom
Lahko naredimo žepke z marmelado (salovčki) ali rogljičke. Za slednje potrebujemo: 1 kg moke, žlička soli, 3 dag kvasa raztopimo v mleku, 2 vanilin sladkorja, 40 dag sala, 2 rumenjaka in zamesimo z mlekom ali vinom. Salo nastrgamo in predelamo, dodamo malo moke. Posebej zamesimo testo. Razvaljanega namažemo s salom ter naložimo po plasteh. Vsako plast še malo namažemo. Pustimo počivati (30-45 minut). Razvaljamo ... Delamo kot listnato testo ... Po drugem postopku pa vse skupaj ugnetemo in pustimo vzhajati. Oblikujmo 3-4 hlebčke, razvaljamo v obliko kroga, s koleščkom naredimo trikotnike. Nadevamo in nežno oblikujemo rogljičike.
Če kvas ne prime
Poslušalka sprašuje: zakaj ne zraste kvas npr. za kruh, niti svež niti suh ... dam ga v lonček z malo mleka na štedilnik na zelo nizko temperaturo. Ali je možno da je pretoplo? Sestra odgovarja: seveda! Kvas zdrobimo v posodico in dodamo nekaj žlic prijetno toplega mleka, malo sladkorja in razmešamo ter dodamo malo moke. Pokrijemo in sobni temperaturi pustimo vzhajati. Sicer pa zadevo lahko reši tako, da testu še doda kvas ali pa ga uporabi za kakšno drugo pecivo (krhki flancati).
Grudice v žgancih
Poslušalka sprašuje: kaj naredim narobe pri kuhanju žgancev, ker se mi pojavijo grudice moke, ko so žganci že zmešani? Sestra odgovarja: moko presejemo, še posebej, če kombiniramo ajdovo in pšenično ali pirino moko. Sicer pa naj take žgance dobro umeša, da se grudice zdrobijo. Potem šele zabelimo!
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 5. december 2022 | Svetovalnica, 7. november 2022 » |