87. oddaja
By Matjaž on Sep 5, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
gobova juha
zelje z mesom
krompirjevi žganci
slivova pita
GOBOVA JUHA |
Juha bo najboljša, če jo bomo pripravili iz jurčkov ali iz lisičk. Očistimo jih in obrežemo, operemo in odcedimo, narežemo na listke (klobuček posebej). Damo jih kuhat v vrelo vodo (tako ostanejo bele), solimo, dodamo lovorov list, po 10 minutah zakuhamo smetanov podmet, da se rahlo zgosti. Vre 3-4 minute (ne pustimo dolgo vret, sicer se bo začela siriti). Ponudimo jo s kruhom. |
ZELJE Z MESOM |
Lahko dve vrsti mesa (goveje, svinjsko, telečje). Narežemo na grižljaje velike kose in ga damo pražiti na čebulo. Ko zadiši, ga solimo, dodamo lovorjev list in sesekljan česen. Po potrebi zalijemo z vodo, da se zdušil. V posodo nalijemo vodo, solimo, dve žlici kisa in kumino. Naj zavre. Med tem očistimo in narežemo zelje. Kuha naj se, da je za silo mehko (približno 15 minut) - ne še popolnoma. Malo vode odlijemo in dodamo meso. Posebej razmešamo moko in naj povre, zalijemo in zlijemo čez zelje. Skupaj naj še prevre. Počaka do obroka. |
KROMPIRJEVI ŽGANCI |
Krompir olupimo in skuhamo. Vodo odlijemo ter ga pretlačimo. Zabelimo z oljem ali zaseko in nekaj žlic krompirjeve vode. Izgledati mora kot suh pire krompir, a ta ne bo pripravljen z mlekom. Pripravimo svežega. |
SLIVOVA PITA |
Pecilni prašek pomešam v suho moko. Dodam med roke zmleto margarino ali maslo. Pridamo sladkor, limonino lupino in v jamico jajca ter smetano ali mleko (tudi kapljo ruma). Z roko naredimo testo, ga ne gnetemo, le tako, da se sprime in je prijetno mehko. Naj se ohladi v hladilniku (vsaj 15 minut) - pita bo sočna, krhka, se ne bo drobila. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 88. oddaja | 86. oddaja » |