86. oddaja
By Matjaž on Avg 29, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
stročji fižol v omaki
skutina klobasa/pšenična polenta + endivija s krompirjem
testenine s sadjem
STROČJI FIŽOL V OMAKI |
Najboljši bo fižol maslenec. Lahko je obran tudi že kakšen dan prej. Otrebimo ga in narežemo na 3 cm velike koščke. Na rezine narezano čebulo damo pražit, dodamo fižol in počakamo, da spremeni barvo. Pridamo še česen in na široke rezance narezano papriko. Premešamo in zalijemo z vodo, da je fižol skoraj zalit in da se kuha. Ko pride do vrenja, dodamo krompir narezan na pol ali četrtino; olupljen paradižnik (namočimo v toplo vodo) - kuhan krompir z vilico stlačimo ob steni posode. Solimo, po potrebi damo zelenjavno ali jušno kocko ter peteršilj. Jed lahko počaka. |
SKUTINA KLOBASA |
Lahko je tudi samostojna jed za brezmesno kosilo, postrežena s kompotom. Maslo razmešamo (pomiksamo), dodamo rumenjaka in zmešamo, pridajamo skuto (če je potrebno jo z vilico zdrobim). Posebej pripravimo sneg in ga solimo. Preložimo ga v skutino podlago in potresemo zdrob. Z metlicama v roki ga umešamo. Pustimo počivati - lahko v hladilniku - vsa 15 minut, lahko tudi 2, 3 ure. Damo ga zavitega v vlažno servieto, na katero smo potresli nekaj drobtin in smo jo na koncu zvezali, v vrelo vodo za 25 - 30 minut. Vreti mora pokrito. |
PŠENIČNA POLENTA |
V vrelo vodo zakuhamo zdrob. Če želimo mehkejšo poletno, damo malo manj zdroba. Kuhana bo v 10-ih minutah. Naložimo na krožnik in nato prilijemo fižol v omaki. |
TESTENINE S SADJEM |
Testenine skuhamo al dente lahko že prejšnji večer in odcedimo, pokapljamo z oljem in zamešamo nekaj žlic kisle smetane. Jabolka olupimo in ga narežemo na krhlje ali listke. Damo ga v suho posodo, lahko še malo cimeta in pokrijemo ter na srednjem ognju dušimo 8 - 10 minut, da bo mehko. Vmes večkrat potresemo. Med tem izkoščičimo slive in olupimo breskve. Pekač namažemo z margarino, damo tanko plast testenin, slabo polovico sadja, preostale testenine in še sadje - naj bo bogato pokrito z njim. Med plasti zabelimo s smetano. Damo v vročo pečico pogreti, če testenine in sadje niso ohlajeni, tudi to ne bo potrebno. Po sadju lahko potresemo malo sladkorja. Sicer si jo lahko sladkajo, ko je že na mizi. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 87. oddaja | 85. oddaja » |