253. oddaja
By Matjaž on Nov 10, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
milijonska juha,
zelje z mesom,
krompirjevi žganci,
kruhov-žemeljni pečenjak
MILIJONSKA JUHA |
Na pogretem olju popražimo zdrob, da malo spremeni barvo. Dodamo drobno nariban korenček in sesekljano papriko (svežo ali zmrznjeno). Zalijemo z juho ali vodo. Preden pride do vrenja večkrat pomešamo (da zdrob ne obleži na tleh). Mirno naj vre 6 minut. Po potrebi dosolimo, legiramo z razžvrkljanim jajcem (zakuhamo ga v vrelo juho). Juho izključimo in odstavimo (jajce ne prevre, ampak ostane sočno). Pred serviranjem dodamo še sesekljan petešilj. |
ZELJE Z MESOM 2 žlici olja |
Ta jed je pripravljena iz svežega zelja, med tem ko segedin golaž navadno naredimo iz kislega. Meso in zelje narežemo na velikost grižljajev. Zelje naj prevre (nežno ga posolimo, dodamo kumino in žlico kisa) - 10 do 12 minut. Nato ga odcedimo. Na čebuli pražimo meso. Premešamo in ko bo dobro praženo (izpusti mesni sok in se kocke ne lepijo več skupaj), solimo, dodamo lovorjev list in česen. Premešamo in dodamo nekaj žlici vode ali juhe. Pokrijemo, da se v sopari duši (tako bo hitreje mehko). Za barvo in sookus dodamo mezgo. Nato zamešamo še odcejeno zelje in zmešamo. Lahko dodamo kakšno kapljo kisa. Zeljne jedi lahko večkrat pogrejemo, celo vedno boljše postajajo, dodaja sestra Nikolina. |
KROMPIRJEVI ŽGANCI |
Krompir olupimo, narežemo na listke, solimo in ga skuamo. Vsujemo moko, ki bo vrela skupaj s krompirjem, vrelec vode, naj gre čez moko - na sredi lahko naredimo luknjo. Pokrijemo in naj se kuha 10-15 minut. Odlijemo in damo greti zabelo. Žgance mešamo in drobimo, pri tem prilivamo žgančevko, tako, da se drobijo. Da se lažje mešamo, zabelimo z vročo (!) maščobo, da zacvrči. Z mastno vilico jih režemo na krožnik. Ponudimo lahko tudi h kislemu mleku, kisli juhi in zeljnim jedem (ne pa k solati). |
KRUHOV-ŽEMELJNI PEČENJAK 4 na kocke narezane žemlje ali belega kruha |
Kruh ali žemlje narežemo na kocke (tudi skorjo). Lahko uporabimo tudi črn, ajdov ali polnozrnat kruh. Dodamo mleko, smetano, razžrvkljana jajca, sladkor, sol. Premešamo in naj se dobro navlaži. Po potrebi dodamo kakšno žlico mleka. To lahko počaka dlje časa. V širši ponvi raztopimo maslo (lahko dodamo tudi malo olja) in nanesem testo (če ni dovolj velika, postopek ponovimo). Ko se spodaj zapeče, z lopatko obrnemo. Spet naj se zapeče. Nato z lesenimi vilicami ali lopatko zdrobimo. Dodamo kašno rozino. Ponudimo s kompotom ali čežano. Lahko tudi s solato, a takrat v maso ne dodajamo sladkorja. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 254. oddaja | 252. oddaja » |