88. oddaja
By Matjaž on Sep 12, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
mesne kroglice v paradižnikovi omaki
polnozrnate štručke
pečena kaša s slivami
MESNE KROGLICE V PARADIŽNIKOVI OMAKI |
Boljše je, če vzamemo dve vrsti mletega mesa in star kruh. Namočimo ga z vročim mlekom. Vse sestavine zmešamo in z roko zamešamo. Oblikujemo enako velike kroglice in jih popečemo na olju. Pobiramo jih na cedilo in nato damo v omako. Dietnejše, a manj okusneje je, če jih ne popečemo, ampak jih damo v vrelo omako. |
POLNOZRNATE ŠTRUČKE |
Testo moramo zamesimo dovolj zgodaj, da ima čas vzhajati. Lahko naredimo samo iz krušne moke (tip 850), po možnosti dodamo malo ržene moke. Presejemo moko, dodamo vzhajan kvas (dodamo mleko, sladkor in malo moke), sol, vodo in gnetemo testo. Dodamo še olje. Vzhaja naj pol drugo uro. Razvaljamo, narežemo, oblikujemo štručke. Naj vzhaja še pol ure. Pomažemo z jajcem, potresemo z zrnjem in damo na namazan pekač. Pečemo do 20 minut pri 200 stopinjah Celzija, da dobijo lepo barvo. Preložimo na desko ali mrežo, pokrijemo s prtom, da se ohladijo. Lahko naredimo tudi sirove štručke ali pa zrnje zamešamo med testo. |
PEČENA KAŠA S SLIVAMI |
V mleko, ki ga solimo in zavremo, vsujemo kašo in naj se skuha. Dodamo margarino, rumenjaka, sladkor, limonina lupina ali sok limone, nato pa v kašo zamešamo še sneg, da jed zrahlja. Pol kaše damo v namazano skledo, naložimo izkoščičene slive (prerezane na polovice), prelijemo ostalo kašo, damo malo kisle smetane na vrh. Peče se 20 minut pri temperaturi 200 stopinj Celzija, ki jo počasi manjšamo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 89. oddaja | 87. oddaja » |