94. oddaja
By Matjaž on Okt 24, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
ječmenčkova juha z gobami
bržole s čebulo
zelenjava s krompirjem
beljakov kolač
JEČMENČKOVA JUHA Z GOBAMI |
Ješprenj namočimo - dobro je že zvečer. Sicer pa ga zalijemo z vročo vodo in počakamo, da zavre. Prvo vodo zavržemo in dolijemo svežo oz. z juho. Dodamo narezan ali nastrgan korenček in začimbe. Med tem očiščene gobe popražimo na čebuli. Zalijemo jo z malo juhe (ali krompirjeve vode) in vložimo v lonec. Skupaj naj prevre. Juho lahko naredimo tudi iz že vloženih ali zamrznjenih gob. |
BRŽOLE S ČEBULO |
Zrezke (ločene od kosti ali ne) nežno potolčemo in potresemo z mešanico soli in popra. Malo jih pomažem z oljem. Tako se med razsoljevanjem ne odceja mesni sok (meso bo okusnejše, manj soka izgubimo) in jih na olju opečemo z obeh strani. Prepražimo čebulo s slanino. Prilijemo za pol zajemalke vode (juhe) in ko začne vreti, vložimo meso. Pokrito naj se mehča Mehčanje je odvisno od starosti mesa. Ko je mehko, naredimo omako iz smetanovega podmeta. |
ZELENJAVA S KROMPIRJEM 80 dag krompirja |
Skuhamo olupljen krompir. Stlačimo ga, zabelimo z oljem in dodamo jajci. Damo v namazano jeno posodo ali pekač (potresemo z drobtinami). Dodamo pripravljeno zelenjavo. To očistimo, narežemo na listke in zdušimo (v mali količini vode pokrito mehčamo) ali skuhamo. Zelenjavo damo po okusu, bo pa naj je približno 30 dag. Spet naložimo krompir in na vrhu potresemo sir, žlico kisle smetane ali kosmiče masla. V pečici naj bo 15 - 20 minut. |
BELJAKOV KOLAČ |
Iz beljakov (vsaj eno uro prej jih moramo vzeti iz hladilnika - več bo snega in hitreje bo narejen) naredimo sneg in umešamo sladkor. Vmes med moko umešamo pecilni prašek in limonino lupino ter narezane suhe marelice in slive (ali sesekljane orehe). Pazi, da se ne zlepijo skupaj. To zdaj dodamo snegu. Model dobro namažemo z maščobo in pomokam. Nanesemo testo. Lahko ga damo več, saj to testo ne bo naraslo (ker ni rumenjakov). Dobro prepečemo 15 - 20 minut pri 190 °C. Za ohranitev svežine hladnega zavijem v alu folijo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 95. oddaja | 93. oddaja » |