153. oddaja
By Matjaž on Dec 10, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
zelenjavna juha z ješprenjem
jajčna musaka
ocvrta paprika, zelena solata s fižolom
beljakov kolač
ZELENJAVNA JUHA Z JEŠPRENJEM
3 žlice olja
2 šalotki
15 dag narezane zelenjave (paprika, por, korenček, rezina zelene, list zelja ...)
1 paradižnik
1 1/2 l vode
sol, kocka
12 dag ješprenja
sesekljan peteršilj
Najbolj je, da ješprenj namočimo v toplo vodo prejšnji večer ali čim prej zjutraj. V tej vodi ga damo kuhat in ko zavre, vodo odlijemo ter zalijemo s svežo. Ko drugič zavre, ogenj zmanjšamo in pustimo, naj počasi vre. Zelenjavo očistimo in narežemo na rezance ali nastrgamo. Vmes popražimo čebulo. Ko začne rumeneti, dodamo narezano zelenjavo. Pridamo na kocke narezan paradižnik. Zalijemo z vodo in dodamo kuhan ješprenj. Po potrebi solimo in dodamo česen. Lahko dodamo še malo mesnine (kranjska klobasa ...). Če vključujemo čim več zimske zelenjave, bodo juhe pestre in okusne.
JAJČNA MUSAKA
3/4 kg krompirja
4 jajca
maščoba za ponev
sol
ščep majarona
1 lonček kisle smetane
5 žlici mleka
1-2 jajci za preliv
Operemo in v olupku ga skuhamo v 25 - 30 minutah. Nato ga olupimo in tanko narežemo. Posebej naredimo jajčno cvrtje - spečemo dve omleti iz razmešanih jajc.
Pekač (jena posodo) pomastimo, damo plast krompirja, ga posolimo in potresemo majaron, položimo jajčno cvrtje. Postopek ponovimo. Damo 190-200 °C vročo pečico. Posebej razžvrkljamo jajci, dodamo mleko in smetano. Jed po 10 minutah damo iz pekača, prelijem s prelivom in vrnemo v pečico za 10 minut.
Če moramo hitro skuhati za enega ali dva, hitro pripravimo tako, da krompir razmešamo z zakrknjenimi razžvrkljanimi jajci in nič ne dajemo v pečico.
OCVRTA PAPRIKA
4 večje paprike
sol
1 dl olja
Papriko razrežemo na 6 pramenov, operemo in osušimo. Damo na olje v ponvi, malo premešam in položimo na papirnato brisačo. Posolimo in počakajo.
BELJAKOV KOLAČ
2 dl beljakov
2 dl sladkorja
2 dl moke
1/2 pecilnega praška
limonina lupina
4 suhe marelice
3-4 suhe slive
pest narezanih orehov (lešnikov)
ščep cimeta
Glede na količino beljakov odmerimo še sladkor in moko! V moko dodamo na majhne kocke narezano suho sadje (ne preveč, lahko pa tudi rozine, orehe ali lešnike) limonino lupino ter pecilni prašek. Beljakom dodamo žlico ruma in jih zmiksamo. Ko je trd sneg, dodamo sladkor. Potresemo moko in z metlicami v roki zamešamo. Ko se dobro porazdeli, damo v namaščen in pomokan model (okrogel, rebrast, gladek, srnin hrbet ...) Napolnimo lahko do 3/4, ker ne naraste preveliko. Vršičkov ni treba popravljati! Postavimo v 190 °C vročo pečico in se peče od 20-30 minut (odvisno od modela) - znamenje, da odstopi od robu.
Lahko ga spečemo sredi adventnega časa, saj nam bo prav prišlo v božičnem času. Je lahek po sestavi, brez rumenjakov in maščobe!
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 154. oddaja | 152. oddaja » |