95. oddaja
By Matjaž on Okt 31, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
čebulna juha - francoska
mesne ruladice
krompirjevi hlebčki
nadevana jabolka
ČEBULNA JUHA |
Kruh narežemo na rezine in opečemo v pečici (robovi naj zarumenijo). Na kolobarje narezano čebulo pražimo na maslu. Malo zalijemo in zmiksamo, da bo kremna. Zalijemo še preostalo, posolimo, popramo in počakamo da zavre. Na krožnik damo narezan kruh, zalijemo z juho in potresemo s parmezanom. Nato lahko še damo v pečico, da se povrhu gratinira. |
MESNE RULADICE |
Zmiksamo papriko, kumaro, čebulo in česen ter gorčico za namaz, s tem namažemo vsak zrezek in po vrhu dodamo rezino šunke (lahko šink ali tudi sir). Zavijemo skupaj in zatankemo z zobotrebcem. Damo v pekač ali jena posodo, namazano s kapljico olja. Postavimo v 190 °C vročo pečico in se pečejo 20 - 30 minut (nič ne dodajamo tekočine, je le mesno-zelenjavni sok). Vmes pripravimo omako. Na olju zarumenimo fino sesekljano čebulo, poprašimo z moko, zalijemo z malo vode in počakamo, da prevre. V omako preložimo zavitke. Pokrito naj vre, da je do konca mehko. Omako dopolnimo s kislo smetano. Ta jed je lahko na pol pripravljena že prejšnji večer - zavitki, naslednji dan pa pripravimo samo še omako. |
KROMPIRJEVI HLEBČKI |
Margarino in zmiksamo z rumenjakoma. Pridajmo stlačen skuhan krompir in mešamo z metlico. Dobimo fin in gost pire. Solimo. Med prsti zdrobimo kvas in mešamo tako dolgo, da se prameni porazdelijo. Dodamo še moko in z eno roko naredimo testo (bolj krepko kot za svaljke). Pokrijemo, da vzhaja pol ure. Nato razvaljamo na pomokanem prtu za dober prst na debelo. Z modelčkom ali koleščkom izkrožimo hlebčke (ne s kozarcem) in nato še enkrat vzhajajo. Sledi cvrenje - vrhnjo površino najprej, nič ne pokrivamo.. Poskusimo s koškom testa (na površje mora priplavati v treh sekundah). Počakajo na toplem. |
NADEVANA JABOLKA |
S posebnim nožkom izkrožimo peščiče opranih in suhih jabolk. Z navadnim nožkom bo bolj težko, bolje je narediti kvadratno luknjo. Nadevamo jih z nadevom. Kokos v suhi ponvi malo porumenimo (da zadiši). Pridamo orehe, rozine, cimet in smetano ter toliko mleko, da bo vezan nadev. Napolnimo jabolka in damo na z margarino namazan pekač (drobne bolj v sredino). Če nadev ostane, naredimo še klobučke na jabolkih. Ob jabolkih (ne po njih) dolijemo mleko. Damo v pečico - najprej pri 200 °C, takoj zmanjšamo na 120 °C. Peče naj se eno uro. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 96. oddaja | 94. oddaja » |