123. oddaja
By Matjaž on Maj 14, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
špinačna juha z vlivanci
ajdovi široki rezanci
zapečeni beluši, sveža solata
skutini žepki
ŠPINAČNA JUHA Z VLIVANCI |
Svežo špinačo skuhamo v manjši količini vrele vode. Vre naj 1-2 minuti in jo odcedimo ter poškropimo z mrzlo vodo (ostane lepo zelena). V mešalniku ali ročno jo zmešamo. Zraven lahko dodamo česen in peteršilj. Če je presuho, prilijemo mleko. Posebej na olju prepražimo čebulo in dodamo moko ter prilijemo preostalo vodo. Ko je to prevrelo, dodamo zmešano špinačo. Naj pride do vrenja. Vmes pripravimo vlivance: zmešamo jajce in moko. V lepem curku ga zakuhamo. Naj še vre 3 minute (ne več, sicer bo spremenila barvo). Pazimo, da ne bo skipela! Po okusu solimo in dodamo smetano (premešamo s ščepcem moke in kančkom juhe). |
AJDOVI ŠIROKI REZANCI |
Naredimo gladko, čvrsto, lepo prožno testo. Ga zgnetemo. Ko je čez pol ure (pokrito) odpočito, ga razvaljamo za nožev vrh debelo. Narežemo rezance in jih z vilicami razširimo po prtu. Kuhajo se v vreli slani vodi 10-12 minut. Lahko jih tudi posušimo in spravimo v posodo. Lahko damo tudi drugačno razmerje moke (pol-pol), mora pa biti vsaj delček bele moke - se lepše kuha in veže ... |
ZAPEČNI BELUŠI |
Beluše damo kuhati v vrelo vodo, ki smo jih dodali malo sladkorja in olja. Kuhani bodo v 10-ih minutah. Pustimo, da se ohladijo in narežemo. Posebej damo kuhati krompir in narežemo, narežemo tudi mesnino. Posodo, kjer bomo sestavljali, namažemo in posujemo z drobtinami. Nalagamo plasti krompirja, belušev in mesnine. Na vrhu prelijemo z razžvrkljanim jajcem in naribamo sir ter pečemo v 185 °C vroči pečici - približno 20 minut. Postrežemo v posodi. |
SKUTINI ŽEPKI |
Z rokami naredimo skutino krhko testo (če skuta in dovolj sočna, dodamo še eno jajce). Če je vlažno, ga damo počivat v hladilnik. Razvaljamo za 2 mm debelo ploskev. Oblikujemo kvadratke ali kroge. Nadevamo z marmelado. Nalagamo na suh pekač (lahko tudi peki papir). Po površini namažemo s raztepenim jajcem. Boljše, če mažemo s celim jajcem - bodo prej dobili barvo, saj je testo brez sladkorja. Lahko tudi potresemo sezam. Pečemo pri 200 °C 15- 20 minut. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 124. oddaja | 122. oddaja » |