124. oddaja
By Matjaž on Maj 21, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
drobnjakovi štrukeljci v juhi
mesnozelenjavni narastek
dušen krompir, sezonska solata
jagode v solati
DROBNJAKOVI ŠTRUKELJCI V JUHI |
Naredimo vlečeno testo (ali ga kupimo): v jamico sredi moke damo sol, jajce in olje ter mešamo in počasi prilivamo vodo. Na pomokanem pultu ga fino gnetemo (roke se očistiijo in testo je gosto, mehko, prožno). Na leseni deski (nežno pomokani) naj s skledo pokrito počiva najmanj pol ure. Vmes narežemo drobnjak. Če ga nimamo, vzamemo peteršilj ali pa bogateje naribamo sir. Testo razvaljamo, pokapljamo z oljem in z rokami enakomerno, tanko razvlečemo. Zdaj šele se lotimo nadeva: snegu dodamo sol, rumenjak in olje - s tem namažemo testo. Potresemo drobtine in nato še narezan drobnjak ter sir. S koleščkom razrežemo trakove in zavijemo, nato pa z lesenim nožem ali tanjšim krožnikom razrežemo štrukeljce. Zakuhamo v rahlo kostno ali zelenjavno juho v kozici. Pokrito naj mirno vro do 12 minut. Če vseh ne rabimo, jih lahko damo zmrznemo. Te damo zmrznjene v juho in ti vro 15 minut. |
MESNOZELENJAVNI NARASTEK |
Za zelenjavo lahko v tem obdobju vzamemo beluše, sicer pa korenček ali papriko ali drugo svežo zelenjavo. To damo surovo, beluše pa skuhamo v nekoliko sladkani vodi. Meso in druge sestavine zmešamo: kruh (brez skorje) namočimo v toplo mleko ali juho, ga ožamemo. Testo lahko počiva. Del damo v pekač ali model za šarkelj, namazan z margarino. Nato naložimo zelenjavo in na vrhu meso. Lahko pa na mokrem pultu meso razvaljamo in razširimo in naložimo zelenjavo ter zavijemo. Polijemo s hladnim mlekom. Damo v 190 °C vročo pečico in pečemo 40 minut (ob strani prilijemo nekaj žlic juhe). |
DUŠEN KROMPIR |
Krompir olupimo in dobro odcedimo. Suhega režemo v skledo. V kozici medtem dobro razgrejemo olje, da zacvrči, ko stresemo krompir. Po nekaj minutah ga obrnemo. Dušen bo v 15 - 20 minutah. |
JAGODE V SOLATI |
Jagode operemo, poberemo peclje in prerežemo. Posladkamo in dolijemo limonin sok, premešamo in damo v hladilnik. Jemo z žlico. Limona poudari dober jagodni okus in svežino. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 125. oddaja | 123. oddaja » |