Potica - valjanje, mazanje, zavijanje
By Matjaž on Dec 21, 2011 | In Sladica, Potica | Pošlji odziv »
Mizo pokrijemo z odejo ali flanelasto rjuho, čez to pogrnemo bel prt. Na ta način bomo še naprej ohranjali toploto testa. Površino nežno posujemo z ostro moko. Skledo damo na sredo mize in s pomočjo kartice testo postrgamo na mizo - vlažni del je na vrhu. Po vrhu posnežimo z moko in z moknatim valjarjem potapljamo ter testo oblikujemo v podolgovato obliko. Nato razvaljamo v 3 mm debelo testo. Malo ga pridvignemo, da se sprosti.
Nadev, ki naj bo primeren gostoti testa, pomešamo, če je potrebno še dodamo mleka ali kave. Z žlicami nanasemo po testu. S kartico ali lesenim nožem razmažemo do roba, zgoraj nekaj cm pustimo praznih. Potresemo rozine, lahko tudi narezane orehe.
Od sebe drobno ovijemo in do konca skrbno zavijamo. Ne zavijati s prtom, kot pri štruklju! Zaključek mora biti pod potico.
Modele namažemo z margarino ali maslom ali domačim salom, še posebej pazljivi bodimo pri okroglem modelu. Zavito testo odrežemo na dolžino modelov, pri okroglih modelih odrežemo poševno. Potico v modelu nabodemo z iglo ali tanko dvorogelno vilico ter iz sredine malo potlačimo. Pokrijemo in naj vzhaja 80 minut.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Potica - pečenje in ohranjanje svežine | Potica - orehov nadev » |