Rženi kruh
By Matjaž on Maj 9, 2012 | In Uncategorized, tradic. slov. | Pošlji odziv »
60 dag ržene moke
40 dag krušne moke (tip 850)
1 žlička soli
2 ½ dag kvasa
topla voda ali mleko ali sirotka
3 žlice olja
semana: sezam, lan, bučice, sončnice, orehi ....
V skledo damo moko, ob stran sol, v jamico na sredi pa zamešamo raztopljen kvas (raztopimo ga s toplim mlekom in sladkorjem). Tako naj vzhaja pet minut, nato mešamo in dolivamo toplo tekočino. Mešamo do srednje mehkega testa. Dodamo olje (najboljše je olivno). Dobro ga pregnetemo. Če je testo preveč krepko, dodamo še kakšno žlico moke. To testo bo zaradi ržene moke leplivo! Počistimo roke in skledo pokrijemo. Pustimo vzhajati eno uro. Če bomo dali zrnje, lahko vzhajanje prenehamo in zamešamo semena. Testo damo v košaro, ki jo pokrijemo s prtičem, ki ga tudi pomokamo. Tam naj vzhaja eno uro. Testo obrnemo na pekač s peki papirjem, nekajkrat zarežemo površino in damo v vročo peč (200 °C). Peče se eno minut (štručke v modelih se pečejo 45-50 minut). Pečenega damo na rešetko ali leseno desko. Pokrijemo s prtom in še v vrečko, da se omedi (če želimo hrustljavo skorjo, nič ne dajemo v vrečko).
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Musaka iz stočjega fižola | Krompirjeva omleta » |