Kategorija: tradic. slov.

Svetovalnica, 4. januar 2021

Jedi iz kisle repe, uporaba suhega kvasa, kruhovi cmoki se razkuhajo, ajdovi žganci, pirin kruh, kisanje kisa - to so bila vaša vprašanja za sestro Nikolino v prvi oddaji v letu 2021.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️

Preberi več

Svetovalnica, 9. november 2020

Pomen zajtrka, še posebej tradicionalnega slovenskega zajtrka, ajdovi žganci, turški med, ajdov kruh, omleti s špinačo, višnjev liker, marmelada iz mandarin - to so bila vaša vprašanja za sestro Nikolino, šolsko sestro svetega Frančiška Kristusa kralja za enaindvajseto sodelovanje v oddaji Svetovalnica v letu 2020.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️

Preberi več

Svetovalnica, 7. april 2020

Sestra Nikolina je sedmič v živo (in prvič na daljavo) sodelovala v Svetovalnici v letu 2020. Spraševali ste: o pripravi droži, potici z drožmi in suhim kvasom, zamrzovanju kvasa, uporabi domačega masla, mehkem kruhu, piti iz jabolk in zdroba, pripravi domačega kruha, šunki v testu, kroglicah za juho ...

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️

Preberi več

Svetovalnica, 24. februar 2020

Sestra Nikolina je četrtič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2020. Spraševali ste: o pripravi (pustnih) krofov in flancatov: o sestavinah, pripravi testa, gnetenju, cvrtju, pečenju v pečici ...

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️

Preberi več

Svetovalnica, 7. oktober 2019

Sestra Nikolina je devetnajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo: kako narediti žemlje in zavitek iz listnatega testa s porom in klobaso, kaj se naredi iz piščančjih želodčkov, koliko časa so uporabne zamrznjene gobe, zakaj so v krofih luknje, zakaj se kruh dan po peki precej drobi, zakaj kruh ob strani poči, kakšna so razmerja mok pri mešanih kruhih?

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️

Preberi več

Svetovalnica, 17. december 2018

Sestra Nikolina je triindvajsetič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Spraševali ste jo, zakaj potica ni pisana, kako narediti 'razpokančke', zakaj so navadni piškoti trdi, ali lahko uporabimo mast (salo) pri testu za piškote, zakaj se testo potice pri valjanju trga, recepti za sladice iz beljakov, zakaj je koža boba po kuhanju trda, zakaj so luknje v potici.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 10. december 2018

Sestra Nikolina je dvaindvajsetič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Spraševali ste jo, kako pripraviti medenjake, še posebej, da ne bodo trdi in kako limonin led za okrasitev, zakaj je testo za kremne rezine preveč naraslo, kako narediti bolj rahlo potico, kako pa čokoladni obliv za torto, ob kateri luni se pretaka kis, kakšen bi bil recept za rogljičke, da se ne bi lomili, kako pripraviti rženi kruh. Hvala, da ste z nami delili nasvete, kako pripraviti domačo čokolado.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več

Svetovalnica, 8. januar 2018

Sestra Nikolina je prvič sodelovala v Svetovalnici v letu 2018. Spraševali ste jo o pripravi kruhovih cmokov, kako ohraniti svežino domačega ajdovega kruha, o omaki za puranove zrezke, koliko sladkorja rabimo pri orehovi potici, kako pripraviti kostanjev nadev za potico, kako pripraviti španske vetrnice in zakaj se pehtranova potica skuto sesede.

Posnetek celotne oddaje:

Posamezna vprašanja in odgovori:

Preberi več