Svetovalnica, 27. november 2023
By Matjaž on Dec 5, 2023 | In odgovori | Pošlji odziv »
Piškoti iz krhkega testa, linške oči, drobtine, marelični zavitek, mrzlo kvašeno testo, zamrznjeni orehi, kislo zelje, sok iz zmrznjenega sadja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Piškoti iz krhkega testa
Potrebujemo: 75 dag moke, 1 pecilni prašek, 25 dag masla (ga zdrobimo v moko s praškom), 30-35 dag sladkorja v prahu, 1 vanilnin sladkor, limonina lupina, 4 jajca, 1 žlica smetane, sok 1 limone. Testo naredimo z roko. Ni ga treba gnesti, mora pa pokrito počivati vsaj pol ... Testo s pomočjo mesoreznice in različnih nastavkov oblikujemo v piškote, ki jih polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem in spečemo pri 185-190 stopinjah. V krhko testo lahko dodamo smetano, sploh če vidimo, da je prekrhko - uporabimo kislo, topljeno ali sladko smetano.
Linške oči
Potrebujemo: 25 dag moke, nožev vrh pecilnega praška, 18 dag masla, 6 dag sladkorja, 6 dag orehov, limonina lupina, cimet, 3-4 žlice hladnega mleka. Z rokami zdrobtinimo suhe sestavine, nato dolijemo mleko in pripravimo testo. Pokrito naj počiva vsaj eno uro. Razvaljamo, z modelčki izkrožimo in umirjeno spečemo - ne pri previsoki temperaturi. Hladne namažemo z marmelado in pokrijemo z drugo polovico.
Drobtine
Poslušalko je zanimalo, kako naj shrani domače drobtine. Sestra Nikolina jih je svetovala, naj jih shrani v steklenem kozarcu in to odprto. Kruh lahko sproti posušimo in hranimo v škatli. Občasno ga zmeljemo na mlinček za orehe in presejemo.
Zavitek iz zmrznjenih marelic
Poslušalca je zanimalo, ali lahko uporabi pri pripravi zavitka uporabi zamrznjene marelice ali tiste iz kompota. Sestra Nikolina je svetovala, naj marelice odcedi. Za podlago naj naredi tanko podlago iz jabolčnega nadeva (zlati delišes), potrese drobtine, čez to pa potrese narezane marelice (kot rozine).
Mrzlo kvašeno testo
Včasih se je temu reklo "v vodi vzhajano testo". Potrebujemo: 50 dag moke, 2 dag kvasa, sol, 2 rumenjaka, 2 žlici sladkorja, mleko ... Naredimo manj voljno kot za rogljičke, dobro ga pregnetemo in zabelimo z maslom in oljem. Položimo ga servieto, ki jo namažemo z maščobo, ter položimo v posodo z vodo. Lahko pa ga preprosto damo v hladilnik. Tam bo čez noč počasi vzhajalo.
Mletje orehov
Orehova jedrca operemo, odcedimo in posušimo, nato jih lahko zmeljemo. V skrinji je boljše hraniti orehova jedrca kot zmlete orehe. Za manjše stvari pa jih lahko v skrinjo spravimo že zmlete.
Postopno kisanje zelja
Vprašanje poslušalke: Zaradi postopne zrelosti zelnatih glav, smo morali letos dvakrat v zamiku enega meseca ribati zelje. Zanima me, če lahko drugega, ki bo kmalu kisel, dodam k prvemu, da ne bo potrebno čistiti dveh posod zelja? Sestra Nikolina svetuje, da če bosta enako kisla, ga lahko doda na vrh in dobro potlači, dobro pokrije in obteži, na vrhu naj bo dovolj vode - vsaj za dva prsta.
Sok iz zamrznjenega sadja
Vprašanje poslušalke: V skrinji imam zamrznjen rdeč ribez in domače maline. Količina ni velika. Zanima me, kaj je bolje narediti sirup ali sok? Sestra Nikolina svetuje, naj naredi sok. Sadje naj skuha in precedi ali celo spasira ter tako dobi bogat sadni sok, po potrebi ga sladka. Ko pride do vrenja, ga ustekleniči in dobro zapre.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 11. december 2023 | Svetovalnica, 13. november 2023 » |