Svetovalnica, 13. maj 2024
By Matjaž on Maj 24, 2024 | In odgovori | Pošlji odziv »
Rožičevi štrukeljci, biskvit za torto, pijača in jedi iz bezga (z izkušnjami poslušlacev), pecivo za praznovanje ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Rožičevi štrukeljci
Poslušalka je prosila za nasvet za pripravo štrukeljcev, kot jih je delala njena stara mama. V nadev je dala rožičevo moko, maslo, mleko, sladkor, jajce, kakav cimet in pa kislo smetana. Pravi, da so bili okusni, ampak nekako je ta nadev tudi malo uhajal iz teh štrukeljcev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj za zgostitev nadeva uporabi malo piškotnih drobtin. Tudi en rumenjak bo povezal, porahljal in obogatil nadev.
Biskvit za torto
Kako pripraviti res dobro kompaktno testo za torto in kako ga speči, da na sredi ne bo kupčka, je sestro Nikolino vprašala poslušalka. Testo lahko pripravimo tudi z dodanimi orehi ali čokolado in tako dobimo lahko dobimo biskvit rjave barve, je najprej povedala naša gostja. Potrebujemo 6 jajc, 3 dag (6 žlic) sladkorja, 3 dag moke in 1 žlico moke, zravnano kavno žličko pecilnega praška, naribano limonino lupino, vanilin sladkor, za dober zamašek ruma. Najprej naredimo sneg, vtepemo sladkor, dodamo rum in na koncu še suhe sestavine. Med moko lahko zamešamo orehe ali žlico čokoladnega prahu in kavno žličko grenkega kakava (takrat dodam slabo žlice moke). Zakaj pravzaprav pride do kupčkov oziroma do jamice? Sestra Nikolina je odgovorila, da kupček nastane, če je v testu preveč škroba. Če je kupček majhen, se to ne bo opazilo, saj bomo pečen biskvit obrnili in bomo na koncu dobili ravno površino. Težava je, če pri peki pride do jamice ... Zato moramo biti natančni pri tehtanju (tudi pri velikosti jajc) in tudi pri izbiri moke: suha moka bo potrebovala več vlage ...
Bezeg
Iz bezga, njegovi cvetovi v teh dneh cvetijo po naših krajih, lahko pripravimo sirup ali šabeso, cvetove lahko tudi ocvremo in so odlična sladica. Šabesa je manj sladka, osvežilna, krepčilna pijača, ki tudi pomirja. Delamo jo za sproti, hranimo jo na hladnem, v hladilniku na primer in pokrovčkov ne zavijemo do konca. Sestra Nikolina predlaga, da naberemo približno 100 cvetov in pripravimo 10 litrov vode. To prekuhamo in ohladimo. Ko je mlačna, v njej namočimo cvetove, dodamo rezine treh dobro opranih limon. Premešamo in pokrijemo s servietom. Postavimo na hladno in večkrat premešamo. Tako pustimo tri dni. Nato zavremo vodo, v katero smo dali cca. 2 kg sladkorja. Ko se ohladi, dodamo tekočino, v kateri smo namakali cvetove, dodamo še citronko in precedimo v steklenice. Pijačo iz bezga lahko tudi sladkamo z medom. Za sladico bezgove cvetove operemo in osušimo ter pomakamo v omletno testo, pri katerem smo mleko zamenjali s pivom. Ocvremo jih v olju. Poslušalec Miha je povedal svojo izkušnjo, - da je sirup vlivati v dobro očiščene steklenice, da morajo biti pokrovčki popolnoma čisti in da s sladkorjem ne varčujmo, ker je to nekakšen konzervans. Sam cvetove daje v bolj toplo vodo (nekako 40 stopinj), ker potem bolj spustijo aromo. Poleg limone da v lonec še limeto, dober okus dajo tudi sveže jagode. Poslušalka Marija pa pravi, da bezgova pijača dober okus dobi, če dodajamo lipove cvetove. Povedala je tudi, da šabeso v plastenkah, ki pa niso napolnjene do vrha, shranjuje v zamrzovalniku in to ji zelo prav pride v drugih delih leta.
Drobno pecivo za praznovanje
Poslušalko je zanimalo, koliko drobnega peciva za domače praznovanje potrebuje. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pripravi 3-5 kosov po osebi. Če ga bo več, ga lahko gostom razdeli za domov ali pa za popotnico. Pecivo je lahko na mizi že od začetka srečanja. Dobrodošlo je suho pecivo npr. linške oči, rogljički (z orehi ali brez), medenjaki, španski vetrci (da porabimo beljake), lahko je tudi biskvitno pecivo: limonine rezine, šahovnica, rumove kroglice ...
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 27. maj 2024 | Svetovalnica, 22. april 2024 » |