• Avtorji oddaje


    Jože Dežman
    muzejski svetnik


    Monika Kokalj Kočevar
    muzejska svetnica


    Irena Uršič
    muzejska svetovalka


    Majda Pučnik Rudl
    nekdanja predsednica komisije vlade RS za izvajanje zakona o popravi krivic


    Marta Keršič
    Študijski center za narodno spravo


    Mirjam Dujo Jurjevčič
    Študijski center za narodno spravo

  • XML Feeds

Arhivi za: April 2009

29. 4. 2009 Slovenija - duhovna domovina - partizanski teror

Tokrat bomo predstavili pričevanja o partizanskem terorju, zaradi katerega so bili civilisti pregnani oz. so pobegnili, nekateri že med vojno, večina pa maja 1945 in kasneje. Nadaljujemo s ciklom Slovenija - duhovna domovina, ki ga je pripravil Jože Dežm… more »

22. 4. 2009 Slovenija - duhovna domovina - prehodi čez državne meje

Moja zgodba tokrat govori o predstavitvi zgodb povezanih s prehodi državne meje. Veliko rojakov je namreč zaradi nemogočih razmer v domovini le to zapustilo in odšlo v tujino s trebuhom za kruhom. Oddajo je pripravil Jože Dežman.   Prisluhnite oddaji… more »

15. 4. 2009 Slovenija - duhovna domovina - uvodna oddaja

Začetek cikla Slovenija - duhovna domovina. O vzpostavitvi železne zavese in usodi političnih emigrantov in drugih beguncev iz Slovenije na Zahod. O titofiliji v Sloveniji in soočanje s tabuji ter potvorbami titoizma. O nuji dialoga z rojaki iz tujine, d… more »

8. 4. 2009 Polemika Dežman - Pirjevec

Današnja oddaja Moja zgodba bo posvečena polemiki direktorja muzeja novejše zgodovine Jožeta Dežmana s politikom, akademikom, prof. dr. Jožetom Pirjevcem ob dogodkih v zvezi z jamo Golobivnica pri Lokvi. Oddajo je vodil Jože Bartolj.   Vabljeni k pos… more »

1. 4. 2009 Pričevanje župnika Rafaela Lešnika

Nadaljujemo z oddajami, ki govorijo o preganjanju vere in Cerkve. Pričevalec bo župnik Rafael Lešnik. Iz še neobjavljenega dnevnika, ki ga je napisal l. 2002 z naslovom Zgodovina-učiteljica življenja, bomo objavili del, ki se nanaša na aretacijo l. 1949… more »