• Avtorji oddaje


  Jože Dežman
  muzejski svetnik


  Monika Kokalj Kočevar
  muzejska svetnica


  Irena Uršič
  muzejska svetovalka


  Majda Pučnik Rudl
  nekdanja predsednica komisije vlade RS za izvajanje zakona o popravi krivic


  Marta Keršič
  Študijski center za narodno spravo


  Mirjam Dujo Jurjevčič
  Študijski center za narodno spravo

 • XML Feeds

Tags: mobiliziranec v italijansko vojsko

1. 10. 2017, Slavko Koren - pričevanje

Slavko Koren se je rodil leta 1923 v Drežniških Ravnah v Zgornjem Posočju. Že osemleten je odšel od doma za pastirja, pred začetkom 2.svetovne vojne pa je najprej dobil delo kot nosač vode gradbincem, ki so z gradnjo sistema italijanskih vojaških utrdb,… more »

10. 4. 2016 Franc Jerončič – italijanski vojak in partizan

Franc Jerončič, ki se je rodil oktobra 1923 v majhnem zaselku Kostanjevica na odročnem Kolovratu, nad Kanalom ob Soči in s pogledom na Beneško Slovenijo, je odraščal v revni družini. Raznarodovanje pod italijansko fašistično oblastjo je doletelo, tako ko… more »

14. 2. 2016, Emil Viler – spomini mobiliziranca v italijansko vojsko, partizana in izgnanca

Pričevanje Emila Vilerja, ki ga tu predstavljamo, je zgodba njegovega življenja do petindvajsetega leta starosti. Zgodba človeka s Primorske, slovenske Istre, rojenega oktobra 1920 v Koštaboni, staršem slabega zdravja, mami šivilji, očetu mežnarju. Emila… more »

4. 10. 2015, Virgilij Tavčar – spomini mobiliziranca v italijansko vojsko

»Med hojo sem tudi spal. Nisi se smel ustaviti. Opazil sem kakšnega vojaka, ki se je samo za trenutek usedel, da bi se spočil, pa ni več vstal. Ostal je tam. Trd. Ali pa se je samo za trenutek ustavil in se zvrnil kot steber. Tam so umirali pokonci. Zmrz… more »

8. 3. 2015, Anton Sever mobiliziranec v italijansko vojsko, prekomorec

Anton Sever (roj. 1922 v Gorici) je kot otrok občudoval Lindberghov polet čez Atlantik in Križajev pobeg z letom pod solkanskim mostom. Letalstvo je zaznamovalo njegovo vojaško pot. Bil je Slovenec v italijanski vojski, služil je v letalskih enotah in… more »