• Avtorji oddaje


  Jože Dežman
  muzejski svetnik


  Monika Kokalj Kočevar
  muzejska svetnica


  Irena Uršič
  muzejska svetovalka


  Majda Pučnik Rudl
  nekdanja predsednica komisije vlade RS za izvajanje zakona o popravi krivic


  Marta Keršič
  Študijski center za narodno spravo


  Mirjam Dujo Jurjevčič
  Študijski center za narodno spravo

 • XML Feeds

Tags: tranzicijska pravičnost

1. 10. 2008 Živeti v strahu

Serija oddaj o tranzicijski pravičnosti. Zadnja oddaja bo posvečena krivicam, ki so jih zagrešili partizani in povojna komunistična oblast s stigmatizacijo preživelih svojcev umorjenih, kar se še posebej kaže na otrocih, ki niso bili deležni enakih možno… more »

17. 9. 2008 Titoistični rasizem

Serija oddaj o tranzicijski pravičnosti. V oddaji Moja zgodba bomo tokrat spregovorili o sistemu, ki je umrle in njihove svojce delil na naše in njihove. Eni so bili v partijskih nebesih, drugi pa so bili izbrisani iz javnega spomina, njihovi svojci pa z… more »

10. 9. 2008 Partijski pekel

Serija oddaj o tranzicijski pravičnosti. Podnaslov tokratne oddaje je Partijski pekel in opisuje umor Franca Jelenca, ki so ga partizani Kokrškega odreda, po pomoti ubili leta 1944. Primer pa se je razreševal celo na sodišču v Radovljici leta 1953. Kljub… more »

3. 9. 2008 Lov na ljudi

Serija oddaj o tranzicijski pravičnosti. Tokrat bomo spregovorili o usodah ljudi, ki so po drugi svetovni vojni poizkusili pobegniti iz socialističnega raja in so to plačali z življenjem. Nanje je bil takorekoč odprt lov na ljudi. Omenili bomo tudi ranje… more »

27. 8. 2008 Beg z morišča

Serija oddaj o tranzicijski pravičnosti. Tokrat bomo opisali nekaj življenjskih dram, ki prikazujejo beg z morišča, ki pa se ni vedno srečno končal. Nekatere rešene so namreč nato svojci v dobri veri prijavili oblastem in za njimi se je izgubila vsaka sl… more »