161. oddaja
By Matjaž on Feb 4, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
dietni zdrobovi žličniki v cvetačni juhi
mesni cmoki v paradižnikovi omaki
krompirjev štrukelj s kruhom, solata
makovke
DIETNI ZDROBOVI ŽLIČNIKI V CVETAČNI JUHI |
Vodo (lahko le 1 liter, če bomo dodali še krompirjevo vodo) pristavimo, solimo in damo kocko. Med tem očistimo, operemo in narežemo cvetačo in korenček. Damo kuhati v vrelo vodo. Mirno naj vre 10 - 15 minut. Vmes dobro umešamo jajci in zamešamo zdrob (ne dolgo mešati). Pet minut naj stoji, da se zgosti. Z žlico, ki jo pomočimo v vrelo juho, zajemamo žličnike in jih dajemo zakuhati. Pokrijemo in naj mirno vrejo 8 minut. Po želji lahko damo peteršilj (lahko ga tudi zamešamo v zdrob). |
MESNI CMOKI V PARADIŽNIKOVI OMAKI |
Če meso (naj bo mešano!) sami zmeljemo, kruh navlažimo in ga damo med meso. Dodamo še strt česen, čebulo (če bomo kroglice opekali, je ni treba pražiti; če bi jih kuhali, pa), jajce, sol, poper ... Z roko dobro premesimo, da se lahko porazdeli za oreh velike kroglice. Lažje jih pečemo in manj olja porabimo, če jih malce potolčemo. To naj stoji vsaj 10 minut. Z obeh strani jih počasi opečemo jih na vročem olju v ponvi. Pobiramo na cedilo ali papirnato brisačo. Olje precedimo in na njem lahko popražimo zelo okusen riž! Ne sme pa se nam kaditi. Za omako na olju popražimo čebulo, dodamo zvrhano žlico moke in pomešamo. Takoj zalijemo z mezgo. Naj prevre, da se zgosti. Pridamo sol po okusu, zdrobimo malo suhe bazilike. Naj vre 5 minut in vložimo mesne cmoke. Vse skupaj naj še malo prevre. Vmes potresemo posodo, da se ne prime dna. |
KROMPIRJEV ŠTRUKELJ S KRUHOM |
Krompir olupimo in damo kuhat. Vmes narežemo kruh, dodamo na prepraženo čebulo, premešamo in stresemo v skledo. Prelijemo z mlekom, ki smo mu dodali rumenjake. Naj se razvlažijo. Dodamo stlačen krompir (ki mu pridamo žlico olja, da ostane mehak). Pridamo še sneg in zamešamo. Če je premehko, dodamo ostro moko ali zdrob. Klobaso (ali dve krajši) damo na ožet prtič potresen z drobtinami. Rahlo ovijemo in zmerno zavijemo na koncih. Damo kuhat v vrelo slano vodo. Vre naj 20 - 25 minut. Lahko bi naredili tudi kroglice. |
MAKOVKE |
Kvas, sladkor in mleko damo vzhajati. Damo v moko, ki smo ji dodali rumenjak, sladkor in aromo. Prilivamo toplo mleko in z roko naredimo srednje krepko testo (ne tako mehko kot za potico). Prilijemo stopljeno maščobo, še malo pognetemo. Počistimo stene, pokrijemo v servieto in damo vzhajati za 1 uro v malo temperirano pečico (lahko držimo mrežico v pečici). Naredimo cmoke in ga posvaljkamo. Prepolovimo ga in 2-krat prepletemo. Narazen damo na malo namazan pekač. Naj spet vzhaja 30 minut. Namažemo z jajcem ali beljakom in potresemo z makom. Pečemo v 200 °C vroči pečici. Ko dobi lepo barvo (18 - 20 min), je pečeno. Lepe se speče, če damo sladkor. |
Makovke je s. Nikolina pripravila na prošnjo oz. na podlagi vprašanja poslušalke Nade. V naslednji oddaji pa bomo več časa posvetili vašim odgovorom glede muffinov. Sestra bo v živo v naše studiu in lahko ji boste zastavljali vprašanja. Pred oddajo jih lahko že pošljete po elektronski pošti.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 162. oddaja | 160. oddaja » |