160. oddaja
By Matjaž on Jan 28, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
kmečka fižolova juha
narastek iz zelja
pire ali dušen krompir
čokoladne rezine
KMEČKA FIŽOLOVA JUHA |
Fižol sodi v ta letni čas, je zdrav in hranljiv. Pravijo, da je dober za bistrenje, torej tudi priporočljiv za študente. Dobro je, da ga zvečer namočimo v prekuhano vodo. V isti vodi ga skuhamo (dobro je, da ga skuhamo več in ga imamo naslednji dan za solato). Ko vre 2-3 minute, to vodo odcedimo in zalijemo s svežo - čim bolj vročo, toliko kolikor rabimo juhe. Solimo, dodamo lovorjev list, polovico ali na pol prerezan korenček (juha je bolj polnega okusa), prerezan česen. Mirno naj vre, da bodo zrna cela, a mehka. To bo 20-30 minut. Nekaj minut pred koncem pripravimo podmet (razžvrkljamo moko in smetano ali mleko). Zlijemo v juho in naj vre pet minut. Če bi radi kremasto juho, jo pred podmetanjem zmiksamo s paličnim mešalnikom ali jo damo v multipraktik. |
NARASTEK IZ ZELJA |
Jed je podobna musaki. Zelje sicer narežemo na rezance in ga damo kuhat (če imamo kislo zelje, ga operemo, ožmemo). Vre naj 15-20 minut, nato ga odcedimo in lahko počaka na cedilu. Vmes na čebuli popražimo meso, da zadiši. Posolimo, začinimo in prilijemo kakšno žlico vode ter ga dušimo (cca. 10 min). Pekač ali jena posodo namažemo z margarino in potresemo z drobtinami. Dvakrat naložimo plast zelja, polovico zmletega mesa in malo skute. Povsem na vrhu še polijmo z smetano z jajcem. Damo v 190-200 °C vročo pečico, da se prepeče (da jajčno mleko zakrkne in skuta dobi barvo). To bo od 30-40 minut. Ugasnemo pečico in še malo pustimo v njej oz. pokrijemo s pokrovko ali alu folijo. Lažje se reže in servira. Če nimamo skute, lahko naribamo sir.
|
ČOKOLADNE KOCKE |
Testo naredimo in ga pustimo počivati vsaj 15 minut (moko + pecilni, dodamo maslo in sladkor ter stisnemo v testo). Razvaljamo na 3-4 mm na debelo in damo v 190 °C vročo pečico za 15 minut, da rahlo zarumeni. Vročo ploščo namažemo z marmelado in nanjo zlijemo biskvit. Zanj naredimo sneg, dodamo sladkor, posamič umešamo rumenjake, potresemo moko (z lim. lupino) in nanjo zlijemo olje. To zamešamo in ponavljamo - olje preko moke zamešamo v testo, da se bo porazdelilo, sicer bo steklo na dno. Damo v pečico še za 15 minut. Ko je pečeno, lahko še toplo prelijemo s stopljeno, tekočo, ne preveč zgoščeno čokolado. Poljubno narežemo. Lepše se bo rezalo z vročim rezilom noža (rezi so gladki in čokolada ne bo pokala!). |
Sestra Nikolina je odgovarjala tudi na vprašanje poslušalke Tilke, ki jo je zanimal recept za Mozartove kroglice: nikoli jih delala in nima recepta, delajo pa se iz marcipana, oblite so s čokolado.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 161. oddaja | 159. oddaja » |