190. oddaja
By Matjaž on Avg 26, 2009 | In Uncategorized | 1 odziv »
Oddaja je bila kontaktna, sestra Nikolina je odgovarjala na vprašanja poslušalk.
Kako pravilno določiti neko količino sestavin - moka, sladkor, jajca za biskvit, če nimamo pekača v velikosti kot je naveden v receptu. Jasno mi je da arom in podobnega ne bomo spreminjali saj velja največ eno stekleničko na biskvit, tudi za stopljeno čokolado, ki jo polijemo po vrhu biskvita kot glazuro ne bomo pomnožili z dvakratno količino, če je biskvit večji. Kako torej vsaj približno določiti količine sestavin, če imamo različne pekače.
(Vlasta)
Kdaj pri sacher torti damo sladkor v sneg - na začetku ali ko je že trd, zakaj se čokoladni obliv lomi? (Marija, Maribor, po telefonu)
Kako se pripravi želatina (lističi, v prahu)?
--
Ali se lahko joto, v kateri je krompir, da v skrinjo?
Lepo vas pozdravljam! Ker redno spremljam recepte s. Nikoline, so zelo dobri in odlični. Letos pa nam je korenček kar dobro uspel, sem se odločila, da bi korenček vložila v kozarčke v slanico. Tako bi ta korenček obdržal dober okus. Ker pa še nimam teh izkušenj, vas bi prosila, za recept. (Vesna)
Kakšno moko naj uporabim za kvašeno in biskvitno testo? Zakaj se mlečni kruh lomi? (Marijana, okolica Maribora)
Zakaj korenček pri ribanju dobi rjavo skorjico? (Pavla iz Bizovika)
Pozdravljeni, lepo prosim, če bi lahko povedali, kako pripravite paradižnikovo mezgo za shranjevanje. Vnaprej se Vam lepo zahvaljujem. (Janja)
--
Prosim za vaše izkušnje glede peke kvašenega peciva predvsem potic in kruha brez vzhajanja naknadno po polnjenju potice. Potica oziroma kruh naj bi se dala v hladno pečico . Nekaj izkušenj imam vendar niso najboljše. Prosim tudi za razlago priprave vašega ajdovega kruha 25 dkg ajdove moke , 6 dcl slanega kropa 75 dkg krušne moke . delam po receptu vendar je kruh nizek in zbit . Sestavine mešam z mešalcem ki je za specialen za pripravo kvašenega testa . (Ana)
Recept za domačo vegeto v skrinji? (Rezka iz Šentvida pri Stični)
Kako bi bučke ohranila za zimo? (Marija, Dob)
--
Ko zamesim testo za kruh iz 1 kg polbele moke in 1 kocke kvasa in ga po vzhajanju spečem, je pečen kruh gost in ni rahel. Kaj je vzrok? (Marija)
Kaj narediti, da bodo kruhovi cmoki rahli tudi ko bodo ohlajeni? (Anica, Postojna)
Sirovi štruklji se primejo na servieto - zakaj? (Francka, Kranj)
Želim pripraviti piščančje kose oz. koščke mesa v marinadi in jih potem lepo speči. Ali imate prosim kakšen primeren predlog. Sem bolj za klasiko,ne za kakšen ekstrem. (Sonja)
Pred tedni ste delali ribje palačinke - ali bi lahko za nadev dali tudi ribe iz konzerve (seveda odcejene)?
Izogibati se moram mlečnim izdelkom - ali lahko naredim bananin sladoled brez smetane? (Marija, ŠKL)
Nekoč sem na nekem obisku jedla... zelo, zelo dobro belo sladico. Povedali so mi, da je ŠARLOTA ! Ali imate kakšen enostaven recept zanjo ? Je možnih več vrst ali obstoja samo bela ? (Jožica)
Za odgovore poslušajte posnetek oddaje.
1 komentar

Napiši komentar
« 191. oddaja | 189. oddaja » |