191. oddaja
By Matjaž on Sep 2, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
enolončnica
zelenjavni narastek
zabeljen krompir, solata
vanilij-čokoladna šarlota
ENOLONČNICA |
Meso izberemo po okusu in zmožnostih (belo, temno, s kostmi ali brez), tudi pri zelenjavi je tako. Voda naj zavre, vmes narežemo meso. Pustimo, da malo vre in vmes pripravimo (narežemo) zelenjavo. Vre naj 20-30 minut (ali več - odvisno od vrste mesa). Vmes dodamo na kratko narezan fižol. Za zgostitev narežemo ali naribamo krompir oz. zakuhamo testenine ali povsem na koncu dodamo žlico kosmičev. |
ZELENJAVNI NARASTEK |
Zelenjavo narežemo na isto velike koščke - kot za francosko solato. Damo kuhati v vrelo slano vodo (najdlje tista, ki največ potrebuje). Odlijemo in odcedimo - vodo damo v juho. Pokrijemo, da se omedi. V kozici razpustimo maslo, zamešamo moko in takoj zalijemo s hladnim mlekom (tudi zelenjavna voda prav pride). Mešamo, da pride do vrenja, da nastane gladka omaka. Takoj lahko pridamo dva rumenjaka, muškatni orešček, peteršilj in sneg, ki ga potresemo z drobtinami. Zmešamo in polovico damo med zelenjavo ter razdelimo po namazanem in z drobtinami potresen pekač ali narastkovo skledo. Po vrhu damo še preostali bešamel in po vrhu naribamo sir. Pečemo 25 minut pri 190 °C. |
ZABELJEN KROMPIR |
Krompir olupimo in narežemo na listke ter skuhamo in ga zabelimo s prepraženo čebulo ali peteršiljem, ali drobtinami. Naj počaka pokrit v posodi. |
VANILIJ-ČOKOLADNA ŠARLOTA |
V posodico damo mrzlo vodo in namočimo želatino (liste ali v vrečicah). V drugo kozico nalijemo vodo in pristavimo. V tretji posodi (ki bo tako velika, da jo bomo dali na vodno kopel) razmešamo rumenjake in sladkor. Dodamo toplo do skoraj vroče mleko. Z metlico mešamo (ne premočno) in damo v vodno kopel. Krema se bo zgostila, redno mešamo (še posebej ob stenah), pene pa pri tem izginjajo. Skledo umaknemo in dodamo ožeto želatino. Nato pa damo v mrzlo vodo in večkrat primešamo (vodo vmes zamenjamo!). Dodamo aromo in posebej damo mehčati čokolado. V kremo damo stepeno sladko smetano. Polovico jo damo v drugo posodo in dodamo zmehčano čokolado. Poljubno razdelimo (v skledo, v več posodic ...) in okrasimo s smetano in nastrgano čokolado. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 192. oddaja | 190. oddaja » |