252. oddaja
By Matjaž on Nov 3, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
paradižnikova juha,
krompirjevi žličniki,
rezančne krpice z zeljem, solata,
masleni trikotniki,
vprašanji: kako narediti lepinje, zakaj se kruh drobi
PARADIŽNIKOVA JUHA |
Na olju pokuhamo čebulo in nato pražimo - se bo razkuhala in se ne bo čutila v juhi. Ko je zlato rumena, poprašimo z moko, pomešamo in dodamo mezgo. Zalijemo z malo vrele vode. Pomešamo in posolimo. Pridamo še zeliščni šopek in papriko - juha bo polnega okusa, po potrebi še solimo, koncentrat ni potreben. Pazimo, da juha ne skipi, vre pa naj 6-8 minut (da se moka pokuha). Lahko jo izključimo ali nadaljujemo z zakuho. |
KROMPIRJEVI ŽLIČNIKI |
Krompir skuhamo, vodo lahko odcedimo v vodo, stlačimo in pridamo maščobo (smetano ali maslo), zmešamo, da nastane kremasta zmes. Umešamo jajce in preden se bomo lotili nadaljevanja še moko. Premešamo z vilico ali metlico. S kavno žličko, ki smo jo pomočili v juho, ob steni zajemamo žličnike in zakuhavamo v vrelo juho. Pomagamo si z drugo žličko. Pokrito naj, nevidno, vro do 5 minut. |
REZANČNE KRPICE Z ZELJEM |
Namesto krpic lahko vzamemo tudi mašnice, sicer pa široke rezance nalomimo, in skuhamo al-dente. Zelje očistimo in narežemo na rezance. Malo ga posolimo, dodamo zmleto kumino in nekaj kapelj kisa. Premešamo, da se omedi. Vmes spražimo čebulo, dodamo zelje, mešamo ga, da se popraži. Malo prilijemo tekočino in pokrijemo, da se zmehča (lahko dodamo na listke narezano kislo jabolko). Popramo in dodamo odcejeno testenino. |
MASLENI TRIKOTNIKI |
Zmešamo sestavine za nadev, da dobimo sočen nadev, ki ga bomo z žličko dajali na testo. Testo razvaljamo na pomokani deski ali pultu. S koleščkom ga razrežemo v kvadratke ali pravokotnike. V sredino damo nadev in zagrnemo. Potapljamo in odlagamo na suh(!) pekač, lahko blizu skupaj. Preden jim damo peči, premažemo z beljakom, a ne čez robove. Pečemo pri 190-200 °C za 20 minut - da dobijo lepo barvo. Če pečica ne peče enakomerno, je potrebno pekač obrniti. Pečene preložimo v drug pekač (previdno, ker je krhko pecivo). |
vprašanje poslušalke Čelestine iz Koprskega: zanima jo recepte za lepinje in kakšne moke naj jih naredi; kruh, ki ga doma naredi v štedilniku na drva se drobi, poskusila je tudi s sirotko, pa nič ne pomaga |
Lepinje se lahko naredi iz bele moke (tip 500) ali krušne (tip 850) in s kvasom (brez maščobe)umesi testo (z vodo, ne z mlekom), soli da zelo malo, sploh če bo cvrla. Naredi naj srednje mehko testo, naj vzhaja. Nato ga razvaljamo za 4-5 mm debelo, s modelom za krofe naredimo lepinje. Precej narazen damo na desko, pogrnjeno s prtičem, da vzhaja. Prebodemo z vilico in obrnjene damo v vroče olje v kozici. Nato obrnemo in pobiramo na rešetko. Vroče z drobno soljo posolimo. Lahko jih tudi peče v pečici. Takrat testo zabelimo in malo solimo. Lahko premaže z beljakom ali jajcem. Nabode in peče v vroči pečici. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 253. oddaja | 251. oddaja » |