Nadevi za potice
By Matjaž on Jan 25, 2011 | In odgovori | Pošlji odziv »
vprašanje poslušalke Irene: prosila je za recept za orehov nadev pri potici in tudi za pehtranovo potico
odgovor s. Nikoline: za ¾ kg moke vzamemo ½ kg mletih orehov, 2 žlici piškotnih drobtin, malo cimeta, vanilin sladkor, 15 dag sladkorja, posebej pogrejemo 2 - 2 ½ dl sladke smetane (ali 2 dl mleka in 5-6 dag masla in vroče prelijemo orehe), nožev vrh prave kave (ne preveč), 1 ali 2 rumenjaka, sneg 2 beljakov, v katerega zamešamo 2 žlici sladkorja. Če je pregost, lahko prilijemo žlico toplega mleka (smetane, kuhane črne kave ...). Za dober okus je dobro dodati sok ožete pomaranče ali limone - to naj bi tudi pomagalo proti zgagi. Rozine potresemo, ko je nadev že namazan.
Za pehtranovo potico se najhitreje naredi in tudi najbolj bogato bo, če naredimo bogato, zabeljeno kvašeno testo - kot za šarkelj, ko je vzhajano, ga razvaljamo malo debeleje kot za potico, potresemo s sesekljanim pehtranom, da je rahlo zeleno in nato še sočne rumove rozine. Zavijemo in spečemo.
Lahko pa pri ¾ kg moke vzamemo 20 dag skute, 2 rumenjaka, žlico sladkorja. To dobro zmešamo in namažemo, potresemo pehtran in rozinami.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Zlate kroglice. Ponesrečen kruh. | Jabolčni zavitek poka » |