Čokoladna torta - krema in preliv
By Matjaž on Mar 2, 2011 | In odgovori | Pošlji odziv »
1 jajce
3 žlice sladkorja
1 žlica kakava
2 žlici čokolade v prahu
1 dl mleka
2 žlici ruma
25 dag masla ali 4 dl sladke smetane in 2 lista želatine
Narezane plasti vlažimo, vmes pripravimo kremo. Čokoladno kremo skuhamo nad vrelo vodo ali v njej v drugih posodi (ki ne sme biti plastična). Vse sestavine damo v posodo in z metlico v roki mešamo. Postavimo v vrelo vodo in mešamo, da se raztopi, skuha in zgosti. Dobimo enotno, kremasto raztopljeno čokolado. Odstavimo in če je preveč gosto, prilijemo, kakšno žlico mleka. Prilijemo še rum za aromo in med hlajenjem mešamo.
V nadaljevanju lahko naredimo masleno kremo ali s smetano. V prvem primeru maslo narežemo v skledo, da se omedi. Prilivamo ohlajeno kremo in dobro mešamo, da krema naraste in dobimo lepo čokoladno kremo.
V drugem primeru pa vroči kremi, ko jo odstavimo, dodamo 2 lista želatine, ki ju namočimo v mrzlo vodo (da se zmehčata). Nato jo pridamo smetani.
Ta čokoladna krema se nam ne kvari, ker je jajce skuhano. S kremo namažemo posamezne plasti biskvita. Bogatejšo torto naredimo, če po vsaki plasti nasujemo lističe mandljev.
Za obliv damo v posodico 12 dag čokolade za kuhanje ali mlečne čokolade, 3 dag masla in 2-3 žlice olja. To posodico postavimo v vrelo vodo. Mešamo, da se omedi in dobimo srednje gost obliv. Tega zlijemo na pripravljeno torto, ki smo jo prej premazali z gladko marmelado.
Pri rezanju naj bo rezilo noža toplo, pogreto. Najbolj je, da ga damo v posodo s toplo vodo. Če v čokoladni obliv damo žlico vode ali mleka, obliv ni tako trd in se ne drobi.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Pustni krofi | Čokoladna torta - biskvit » |